Koerdische regering eist stopzetting Turkse luchtaanvallen

25/07/15 om 15:03 - Bijgewerkt om 15:02

Bron: Knack

De president van de Koerdische autonome regio in Noord-Irak, Massud Barzani, eist dat er een einde komt aan de Turkse luchtaanvallen op stellingen van de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK), zo bericht de Koerdische nieuwswebsite Bas News.

Koerdische regering eist stopzetting Turkse luchtaanvallen

© REUTERS

De website Bas News citeert bronnen volgens dewelke Barzani gesproken zou hebben met de Turkse premier Ahmet Davutoglu. In dat gesprek zou de Koerdische president zowel Ankara als de PKK hebben opgeroepen om hun geschillen middels onderhandelingen bij te leggen. Davutoglu zou er op zijn beurt op hebben gewezen dat Barzani eerder zijn toestemming gaf voor de luchtaanvallen tegen de PKK.

Stellingen IS gebombardeerd

Eerder op de dag had Turkije gemeld dat het opnieuw stellingen van de terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Syrië en van de Koerdische rebellen in het noorden van Irak had gebombardeerd.

De Turkse islamitisch-conservatieve regering schrijft de aanslag van enkele dagen geleden in Suruç tegen pro-Koerdische militanten bij de Syrische grens toe aan IS. Bij die aanslag vielen 32 doden en een honderdtal gewonden.

Daarnaast werden sinds vrijdag bij een grootscheepse politieoperatie in Turkije volgens premier Davutoglu 590 mensen opgepakt die banden zouden hebben met IS of de PKK en die "een potentieel gevaar" vormen. Deze voormiddag was er sprake van 320 arrestaties, waaronder tientallen buitenlanders. De operatie vond plaats in Istanboel, Ankara, Adana, Konya en Manisa. (Belga/NS)

Lees meer over:

Onze partners