'Kinderen slachtoffer van oorlogsmisdaden in Somalië' (Amnesty)

20/07/11 om 07:50 - Bijgewerkt om 07:50

Vooral kinderen zijn het slachtoffer van het gewapende conflict in Somalië. Dat blijkt uit een rapport van Amnesty International.

'Kinderen slachtoffer van oorlogsmisdaden in Somalië' (Amnesty)

© Reuters

De organisatie roept de internationale gemeenschap op dringend maatregelen te nemen.

Het Amnesty-rapport 'In the line of fire: Somalia's children under attack' bevat meer dan 200 getuigenissen van Somalische vluchtelingen. Uit hun getuigenissen blijkt dat vooral kinderen lijden onder het gewapende conflict in het land: ze hebben geen toegang tot onderwijs, worden gerekruteerd als kindsoldaten of worden gewond of gedood tijdens aanvallen.

'Voor een kind in Somalië loert de dood voortdurend om de hoek'

Heel wat kinderen waren getuige van de meest vreselijke mensenrechtenschendingen, waaronder steniging, amputaties en publieke executies uitgevoerd door gewapende islamitische groeperingen.

Anderen waren zelf het slachtoffer van geseling of moesten toekijken hoe familie en vrienden werden gefolterd en vermoord, zegt Amnesty. 'Voor een kind in Somalië loert de dood voortdurend om de hoek'.

Al-Sahab

Volgens de organisatie is de crisis mede veroorzaakt door al-Shabab, de voornaamste gewapende oppositiegroepering in het land. Die ontzegt de bevolking de toegang tot humanitaire hulp, legt strikte beperking op voor het volgen van onderwijs en rekruteert de kinderen als strijders.

Maar ook de overgangsregering wast haar handen niet in onschuld: de regering had zich geëngageerd om de kinderrechten te respecteren, aldus Amnesty, maar heeft nog geen enkele maatregel genomen om het misbruik te stoppen.

Verloren generatie Amnesty International roept de internationale gemeenschap op bijkomende specifieke maatregelen te nemen en te voorzien in psychologische opvang en onderwijs. 'Zolang de wereld de oorlogsmisdaden blijft negeren, dreigen deze kinderen een verloren generatie te worden.' (Belga/SD)

Onze partners