Kim Jong-un voor Internationaal Strafhof? 'Ons mensenrechtensysteem loont'

19/11/14 om 08:05 - Bijgewerkt om 08:05

Noord-Korea verdedigt zijn mensenrechtensysteem nadat een commissie van de Algemene Vergadering van de VN met een overweldigende meerderheid stemde voor een verwijzing van Noord-Korea naar het Internationaal Strafhof.

Kim Jong-un voor Internationaal Strafhof? 'Ons mensenrechtensysteem loont'

Kim Jong-un © Reuters

De stemming in de Mensenrechtenraad van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties over de niet-bindende resolutie is een eerste stap in het proces om de zaak voor het Internationaal Strafhof (ICC) te krijgen en kwam er na een vernietigend rapport van een VN-commissie in februari over wijdverspreide mensenrechtenschendingen in het land. Naar schatting zouden zo'n 120.000 Noord-Koreanen vastzitten in gevangenkampen. Ze moeten er uithongering, folteringen, verkrachtingen en dwangarbeid ondergaan. Ook gebeuren er executies en kindermoorden.

De resolutie kreeg 111 stemmen voor en 19 tegen. Bij de tegenstemmers waren onder meer China, Cuba, Rusland, Syrië en Iran. Zij vinden de verwijzing naar het ICC politiek geïnspireerd. Er waren ook 55 onthoudingen.

Vetorecht

De Mensenrechtenraad wil met de stemming de VN-Veiligheidsraad aansporen om volgende maand het ICC ook daadwerkelijk in te schakelen. China en Rusland maken permanent deel uit van de Veiligheidsraad en hebben een vetorecht.

De tekst, die werd opgesteld door de Europese Unie en Japan, stelt dat het rapport van de VN-commissie aanleiding geeft "om aan te nemen dat er misdaden tegen de menselijkheid werden gepleegd" in Noord-Korea. "De Algemene Vergadering... heeft beslist om het rapport van de commissie voor onderzoek naar de (VN-)Veiligheidsraad te sturen, en spoort de raad aan om... de gepaste actie te ondernemen (...)", luidt het in de resolutie.

'Meest productieve mensenrechtensysteem ter wereld'

Noord-Korea verwerpt het oordeel van de raad. In september bracht Pyongyang al een eigen mensenrechtenrapport uit als antwoord op het VN-rapport. De Noord-Koreaanse auteurs schreven toen dat hun land trots is op 'het meest productieve mensenrechtensysteem ter wereld'.

Over de stemming bij de VN zegt Noord-Korea dat het initiatief een poging van de Verenigde Staten is om hun regering omver te werpen. Volgens het afgezonderde land is het VN-rapport van de commissie 'enkel gebaseerd op leugenachtige getuigenissen van een handvol overlopers'. 'We zullen ons socialistisch systeem koste wat het kost blijven beschermen', aldus een Noord-Koreaanse vertegenwoordiger.

De Mensenrechtenraad van de VN heeft Noord-Korea de afgelopen jaren al meermaals veroordeeld wegens het schenden van mensenrechten, maar het is de eerste keer dat de raad het land ook effectief naar het Internationaal Strafhof doorverwijst. De resolutie gaat nu naar de gehele Algemene Vergadering en daarna waarschijnlijk naar de VN-Veiligheidsraad.

Lees meer over:

Onze partners