VN vergelijkt Noord-Korea met nazi-Duitsland

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. © Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Een nieuw VN-rapport brengt de mensenrechtenschendingen in Noord-Korea voor het eerst in kaart. De mensenrechtencommissie meldt systematische misdaden tegen de mensheid die te vergelijken zijn met wat de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog deden.

Een onderzoekscommissie van de Verenigde Naties (VN) die in maart 2013 werd opgericht, heeft extra bewijs over ‘gruwelijke’ schendingen van de mensenrechten in Noord-Korea verzameld en vormt zo het meest serieuze onderzoek tegen het land ooit. Sommige punten uit het rapport werden vervroegd gelekt aan het persagentschap Associated Press.

Eigen kind verdrinken

De VN-onderzoekers schrijven dat er onbeschrijfelijke dingen in Noord-Korea gebeuren die te vergelijken zijn met wat de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog aanrichtten. Ze halen een voorbeeld aan van een jonge vrouw die haar eigen kind moest verdrinken.

Het rapport meldt ‘uitroeiing, misdaden tegen de mensheid en tegen een uitgehongerde bevolking en grootschalige ontvoeringen in Zuid-Korea en Japan.’ Het gaat onder andere over verkrachtingen, executies, slavernij en massale gevangenneming.

Noord-Korea telt momenteel ongeveer 80.000 tot 120.000 politieke gevangen. Daarnaast zorgen naar schatting meer dan 200.000 mensen voor gedwongen arbeid in kampen voor kleine overtredingen, zoals het kijken van verboden televisieprogramma’s.

Omdat de onderzoekers zelf geen toegang kregen tot de autoritaire staat, is het rapport vooral gebaseerd op getuigenissen van mensen die Noord-Korea ontvluchtten.

China ligt dwars

De VN zou met het rapport nog steeds geen individuen van de staat viseren, wat een doorverwijzing naar het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC) moeilijk maakt. Bovendien blijft gerechtigheid onwaarschijnlijk. China is nog steeds een grote bondgenoot van Pyongyang en zal elke doorverwijzing naar het ICC tegenhouden met een veto in de Veiligheidsraad. Maar de Verenigde Naties wil toch de eerste stappen naar aansprakelijkheid nemen via een misdaadonderzoek door een bekwaam nationaal of internationaal gerechtsorgaan.

Internationale druk opvoeren

Details van de misdaden begaan door het Noord-Koreaanse regime tegen haar bevolking zijn al langer bekend, maar het rapport moet het probleem weer onder de aandacht van de internationale gemeenschap brengen. Noord-Korea heeft de sancties van de VN en VS tegen haar wapenprogramma’s altijd al naast zich neer kunnen leggen. De VN wil de internationale druk in verband met de mensenrechten in het land nu opvoeren.

Noord-Korea heeft in een verklaring aan het persagentschap Reuters gereageerd op de beweringen van de VN. De staat noemt de bevindingen “verzonnen”, “onderdeel van een politiek plot” en benadrukte dat de schending van de mensenrechten die vernoemd worden in het rapport niet bestaan in het land. “Noord-Korea aanvaardt de ongegronde bevindingen van de onderzoekscommissie niet en zal zich blijven verzetten tegen elke poging tot regimewissel en druk onder het voorwendsel van de bescherming van mensenrechten”, luidde het bericht.

Akkoord Noord- en Zuid-Korea

Het VN-rapport komt uit nadat Noord- en Zuid-Korea de familiereünies tussen de twee staten hebben vastgelegd. De reünies komen er ondanks het protest van Pyongyang tegen de geplande militaire oefeningen van de VS en Seoul.

Het akkoord tussen beide staten houdt ook in dat de buren geen kwaad over elkaar zullen spreken. Waarschijnlijk een vooruitziende stap van het Noorden om te verhinderen dat de Zuid-Koreaanse zich uitspreekt over het VN-rapport dat al een tijdje verwacht wordt.

Kim Jong-un zou sinds zijn aantreden via repressie het aantal Noord-Koreaanse deserteurs gehalveerd hebben. Mensenrechtenorganisaties protesteren al jaren tegen de schending van de mensenrechten in Noord-Korea.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content