Kansas: drie mannen 'wilden aanslag plegen tegen Somaliërs'

15/10/16 om 02:09 - Bijgewerkt om 02:08

Drie mannen de Amerikaanse staat Kansas zijn vrijdag in verdenking gesteld van het plannen van een bomaanslag tegen Somalische migranten in een appartementsgebouw. De drie riskeren een levenslange celstraf.

Kansas: drie mannen 'wilden aanslag plegen tegen Somaliërs'

Het geviseerde gebouw © REUTERS

De veertigers, die hun militie 'de Kruisvaarders' noemen, moesten voor de rechter verschijnen voor het voorbereiden van een complot om explosieven te gebruiken als massavernietigingswapens, aldus de Amerikaanse justitie. Hun aanval was gericht tegen moskee in een appartementscomplex in Garden City.

De FBI deed gedurende 8 maanden onderzoek naar de mannen. Dat onderzoek legde "een verborgen cultuur van haat en geweld" bloot, via een "betrouwbare bron" die deelnam aan bijeenkomsten van een rechtse militie waarvan de verdachten deel uitmaakten, aldus procureur Tom Beall.

'Hoogste prioriteit'

"Volgens de klacht wilden deze drie beklaagden een bomaanslag plegen tegen een appartementsgebouw dat wordt bewoond door mannen, vrouwen en kinderen uit de gemeenschap van Garden City", aldus procureur-generaal John Carlin. Met name zouden ze de moskee in dit gebouw geviseerd hebben.

"Onze natie beschermen tegen dergelijke aanvallen, of het nu gaat om binnenlands of internationaal terrorisme, is onze hoogste prioriteit."

Uit gerechtelijke documenten blijkt dat de drie mannen mogelijke doelwitten onderzochten en vuurwapens en munitie verzamelden, net als onderdelen voor het vervaardigen van explosieven. Ze waren van plan om samen met de bomaanslag een manifest te publiceren.

In Garden City is een vleesverwerkende industrie die onder meer Somalische migranten tewerkstelt.

(Belga/RR)

Onze partners