Jordaanse koningin zoekt steun voor vluchtelingen bij Europese leiders

Premier Charles Michel (MR) en Jordaanse koningin Rania © BELGA

In het kader van de donorconferentie voor Syrië bezoekt de invloedrijke Jordaanse koningin Rania verschillende Europese staatsleiders om hulp te vragen voor de Syrische vluchtelingen in Jordanië.

De Jordaanse koningin Rania al-Yassin bezoekt verschillende Europese staatsleiders om over de vluchtelingencrisis te praten. Ze zoekt steun voor de donorconferentie voor Syrië die op 4 februari plaatsvindt in Londen. Jordanië vangt bijna anderhalf miljoen vluchtelingen uit Syrië. Gisteren sprak ze met premier Charles Michel (MR), vandaag staat de Duitse bondskanselier Angela Merkel op het programma.

Volgens Jordanië verblijven momenteel 1,4 miljoen Syriërs in het land, wat neerkomt op 20 procent van de bevolking. Rania benadrukte dan ook de urgentie van steun, iets waar de Belgische premier niet ongevoelig voor bleef. Michel, die ook op de top aanwezig zal zijn, beloofde hulp voor Jordanië en Libanon, maar noemde geen bedragen. ‘We werken er in Europa en in België aan om financiële middelen vrij te maken, zodat vluchtelingen zo veel als mogelijk in de regio kunnen blijven’, legde Michel uit aan RTLinfo.

Ook VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, de Britse premier David Cameron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel zullen aanwezig zijn in Londen. Vorige week bracht koningin Rania dan ook al een bezoek aan Cameron en vandaag trekt ze naar Berlijn.

Toonbeeld van moderne vorstin

Rania treedt vaker op als woordvoerster van haar land. De 44-jarige koningin is vertrouwd met de media, een paar jaar geleden had ze een eigen YouTube-kanaal waarop ze – in perfect Engels – vragen over de moslimwereld beantwoordde. En toen er een mars in Amman werd georganiseerd voor de Jordaanse piloot Moaz al-Kasasbeh, die door IS levend werd verbrand, wandelde Rania mee om haar steun te betuigen.

Rania heeft een unieke positie in het Midden-Oosten, een van de weinige vorstinnen met zoveel invloed’, aldus Steven Sammyn, financieel journalist bij de krant De Tijd. ‘Zij is het toonbeeld van wat een moderne vorstin kan zijn.’

Onderwijs

De Verenigde Naties (VN) riepen deze week op om dit jaar 7,7 miljard dollar (zo’n 7 miljard euro) vrij te maken voor hulp aan de Syrische vluchtelingen. Zo’n 22,5 miljoen Syriërs in eigen land of in de buurlanden hebben hulp nodig.

Syrische vluchtelingen in de Bekavallei, Libanon.
Syrische vluchtelingen in de Bekavallei, Libanon. © Reuters

Een deel van het geld bij het humanitair fonds of noodfonds van de VN, zo’n 4,5 miljard dollar, zou gaan naar de ongeveer 200 partners waarmee wordt samengewerkt. Dat zijn onder meer ngo’s of gespecialiseerde VN-agentschappen die actief zijn in Jordanië, Turkije, Libanon, Irak of Egypte. Het accent zal daarbij komen te liggen op onderwijs en hulp aan de meest zwakke vluchtelingen.

Voor onderwijs alleen al zou er 500 miljoen dollar nodig zijn. Naar schatting 1 miljoen Syrische kinderen leven als vluchteling in een van de buurlanden. Zij genieten er amper onderwijs, terwijl kinderarbeid en kindhuwelijken er in opmars zijn.

Daarnaast is er 3,2 miljard dollar nodig voor hulp aan de 13,5 miljoen Syriërs in eigen land, waar nog steeds een burgeroorlog woedt. Vorig jaar vroeg het VN-noodfonds 8,4 miljard dollar voor de Syrische vluchtelingencrisis. Maar de internationale organisatie ontving slechts 3,3 miljard. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content