Jongeren die zondigden tegen ramadan niet naar cel

16/07/15 om 07:22 - Bijgewerkt om 07:22

Vier van de vijf jongeren die in het Marokkaanse Marrakech gearresteerd werden omdat ze het vasten tijdens de ramadan niet respecteerden, zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee maanden voorwaardelijk. 'Een moedig vonnis, hoewel we hun onschuld verkozen', klinkt het.

Jongeren die zondigden tegen ramadan niet naar cel

Moslims doen hun gebed tijdens Laylat al-Qadr, op de 27ste dag van de ramadan, in Rabat - 13 juli 2015. © AFP

In het Marokkaanse Marrakech, een van de belangrijkste toeristische bestemmingen van het land, werden op 6 juli vijf jongeren gearresteerd. Ze vergezelden een vriend naar de luchthaven, maar 'de hitte dreef hen ertoe fruitsap te kopen bij handelaars op de markt van Jamaa El Fna en dat in het openbaar te consumeren'. Dat verklaarde de lokale vertegenwoordiger van de Marokkaanse mensenrechtenvereniging AMDH, Omar Arbib tegenover persagentschap Agence France-Presse. Het zouden andere handelaars geweest zijn die daarop de politie verwittigden.

'Moedig vonnis'

Vier van die vijf Marokkaanse jongeren werden ondertussen veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee maanden met uitstel. 'Een moedig vonnis', vindt Arbib volgens AFP. 'Al hadden we liever gehad dat ze onschuldig werden verklaard.'

De vijfde jongere is minderjarig en moet nog tot 17 juli wachten op zijn vonnis wanneer hij voor de jeugdrechtbank verschijnt.

'Hypocriet'

Volgens artikel 222 van het Marokkaanse strafrecht wordt het openlijk verbreken van het vasten tijdens de ramadan bestraft met tot zes maanden cel. Een voorwaarde om veroordeeld te worden, is dat de overtreder moslim is.

'Allemaal goed en wel, maar een moslim gaat nooit zondigen tijdens de vastenmaand. Hierbij lijkt men ervan uit te gaan dat wie een Marokkaanse naam heeft, geboren wordt als moslim en niet atheïst kan zijn. Als mijn blanke vriend Alex een broodje zou eten op de markt, zou daar geen haan naar kraaien. Dat is hypocriet', zei vicepresident van de AMDH in België Mohamed Achahbar daarover in een interview met Knack.be.

Boete

Momenteel wordt volgens de nieuwssite H24/Le Figaro gedebatteerd over een ontwerp tot hervorming van het strafrecht. Daarin worden de gevangenisstraffen voor het zondigen tegen de vastenmaand behouden, maar wordt ook de mogelijkheid naar voren geschoven die strafmaat te vervangen door een boete van 10.000 dirham (ongeveer 900 euro).

Eerder deze week werden de twee vrouwen die aangehouden waren omwille van een 'te korte rok' nog vrijgesproken.(WB)

Lees meer over:

Onze partners