John Kerry waarschuwt Rusland: 'NAVO-territorium is onschendbaar'

29/04/14 om 23:32 - Bijgewerkt op 30/04/14 om 05:22

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry spreekt opnieuw stevige taal aan het adres van Moskou: 'Elk stukje land van het NAVO-territorium zal verdedigd worden.' Het Pentagon overweegt ondertussen extra steun voor de Baltische staten.

John Kerry waarschuwt Rusland: 'NAVO-territorium is onschendbaar'

VS-minister van Buitenlandse Zaken John Kerry © REUTERS

Kerry zei dat tijdens een toespraak in Washington. "Rusland probeert het veiligheidslandschap van Oost- en Centraal-Europa te veranderen", zei Kerry. "We moeten aan het Kremlin duidelijk maken, dat NAVO-territorium onschendbaar is en dat we elk stukje land zullen verdedigen.'

Stokken en stenen

Separatisten in de Oost-Oekraïense stad Loehansk hebben dinsdag het hoofdkwartier van het regionale bestuur bestormd. De aanvallers, pro-Russische betogers, waren gewapend met stokken en stenen.

De Europese Unie legde vandaag nieuwe sancties op tegen Russische topfunctionarissen en Oekraïners. Dat maakte de situatie van zes gevangengenomen OVSE-waarnemers er niet beter op.

Het leek er even op dat de onderhandelingen over het lot van de zeven OVSE-waarnemers zouden worden gestaakt, maar die zijn inmiddels hervat. Volgens Ponomarev zit er 'goede vooruitgang' in de gesprekken.

Extra VS-militairen naar Baltisch staten

Het Pentagon overweegt bijkomende steunmaatregelen voor de Baltische staten. Dat heeft een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie dinsdagavond aangekondigd.

Vorige week vertrok een groep van 150 militairen woensdag naar Polen en nadien reisden 450 militairen naar Letland, Estland en Litouwen. Het Pentagon kondigde dinsdagavond dat die troepen in Oost-Europa later nog versterking krijgen, onder meer van militairen die al in Europa zijn. Mogelijk komen er ook extra oorlogsschepen naar de Baltische staten. De woordvoerder verduidelijkte niet hoe lang de militairen daar blijven.

Vliegtuigen van de Britse luchtmacht kwamen maandag in het Baltische luchtruim aan om deel te nemen aan een "politie-opdracht" boven Estland, Letland en Litouwen. De militaire operatie kadert in het antwoord van het westerse NAVO-bondgenootschap op de crisis in Oekraïne. (Belga/TV)

Onze partners