Jaarlijks tot 700 Palestijnse kinderen in een Israëlische cel

© EPA

Israël houdt te veel Palestijnse kinderen gevangen, en hun behandeling is ondermaats. Dat zegt de VN-organisatie Unicef.

Israël houdt te veel Palestijnse kinderen gevangen, en hun behandeling is ondermaats. Dat zegt de VN-organisatie Unicef.

Volgens een rapport dat de kinderrechtenorganisatie Unicef woensdag heeft bekendgemaakt, worden elk jaar tussen de 500 en 700 kinderen van twaalf tot zeventien jaar oud gearresteerd, ondervraagd en vastgehouden, meestal voor het gooien van stenen. De celstraffen die de minderjarigen daarvoor kunnen krijgen, kunnen in theorie oplopen tot tien of zelfs twintig jaar, aldus de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties.

Kinderen voor de militaire rechtbank

Palestijnse jongeren die op de Westelijke Jordaanoever wonen, vallen in Israël niet onder het burgerlijke maar onder het militaire recht. Volgens Unicef brengt geen enkel ander land minderjarigen voor een militair tribunaal.

Geen basisrechten voor minderjarigen

Gearresteerde minderjarigen moeten het vaak zonder basisrechten stellen volgens Unicef. Na hun arrestatie krijgen ze te maken met fysieke mishandelingen en dreigementen. “Het doel is om bekentenissen te verkrijgen”, zegt Brigitte Herremans, Midden-Oostenexperte voor Broederlijk Delen en Pax Christi, twee ngo’s die ter plaatse actief zijn. “Meestal zien de jongeren pas na vier dagen voor het eerst een advocaat. Die zal vaak aanraden om te bekennen, ook al is de jongere onschuldig, om hem sneller vrij te krijgen.” Volgens een andere kinderrechtenorganisatie, Defence for Children, legt negentig procent van de gearresteerde kinderen een bekentenis af vanwege de brute behandeling die ze krijgen. Twee derden van hen wordt overgebracht naar een gevangenis in Israël, waardoor ouders hen nauwelijks kunnen bezoeken, zo stelt de organisatie.

“Veertienjarigen kunnen volgens het Israëlische militaire recht in theorie inderdaad tot tien jaar cel worden veroordeeld, maar in de praktijk gebeurt het zelden of nooit”, legt Herremans uit. “Maar dat het juridisch mogelijk is, is al ontoelaatbaar. Het strookt helemaal niet met de internationale rechtsregels, zoals vastgelegd in de Conventie van de Rechten van het Kind, die Israël ratificeerde.”

Meerderjarig op achttien

Na hevige druk van mensenrechtenorganisaties en de Europese Unie heeft Israël in 2011 de officiële meerderjarigheid opgetrokken van zestien naar achttien jaar. Nu moet de overheid de ouders over de arrestatie inlichten en hen op de hoogte houden van de ondervragingen. Soldaten zijn verplicht de jongere te informeren over zijn recht op een advocaat. Volgens Herremans hebben deze maatregelen in de praktijk niet veel uitgemaakt. Tot op heden worden veel zestienjarigen berecht als meerderjarigen, weet Herremans.

Eenzame opsluiting

Eenzame opsluiting wordt door het Israëlische leger vaak toegepast om gevangenen mentaal te breken. In mei 2012 heeft premier Benjamin Netanyahu de voorwaarden voor detentie verscherpt, maar volgens Brigitte Herremans worden de omstandigheden opnieuw slechter.

Volgens de Palestijnse afdeling van Defence for Children heeft twaalf procent van de gearresteerde kinderen in eenzame opsluiting gezeten. De cellen zijn klein en hebben geen ramen. Het licht wordt er vierentwintig uur per dag aan gelaten, gemiddeld negen dagen lang. De lengte van zo’n opsluiting varieert van 48 uur tot 65 dagen. Tussen 2008 en 2012 heeft de organisatie meer dan vijftig gevallen vastgesteld. Volgens Defence for Children kan dit ingrijpende gevolgen hebben voor de minderjarige, zoals paniekaanvallen, depressies, woedeaanvallen en zelfmoordneigingen.

Israël belooft verbetering

Een medewerker van de militaire rechtbank verklaarde aan het persbureau Associated Press dat de meeste minderjarigen in gevangenschap ouder zijn dan zestien jaar. Hij rechtvaardigt de arrestaties omdat de jongeren gemanipuleerd worden door militante groepen om aanslagen te plegen.

Unicef heeft een reeks aanbevelingen geformuleerd om de internationale normen beter na te leven. Yigal Palmor, woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde daarop met de mededeling dat het leger al bezig is veranderingen in te voeren om de toestand van minderjarigen te verbeteren. “Israël zal de conclusies bestuderen en de maatregelen in samenwerking met Unicef toepassen”, verkondigde Palmor. Hij gaf nog aan dat hij het werk van de kinderrechtenorganisatie respecteert en waardevol vindt.

Onbeperkt gevangen zonder proces

Niet alleen de behandeling van kinderen ligt onder vuur. Woensdag protesteerden Amnesty International Vlaanderen en Palestina Solidariteit in Brussel tegen de behandeling van gedetineerde Palestijnen. Vooral het misbruik van onbeperkte administratieve detentie ligt onder vuur. Israël gebruikt die dagelijks om mogelijke bedreigingen uit te schakelen.
Militairen kunnen iedereen zonder aanklacht tot zes maanden opsluiten. Daarna kan de militaire rechter hun aanhouding onbeperkt verlengen zonder een reden te moeten geven. Het bewijsmateriaal mag geheim blijven en de gevangene weet vaak niet waarom hij werd gearresteerd. Familie en advocaat worden zo veel mogelijk gemeden.

In januari 2013 heeft Israël 178 keer gebruik gemaakt van administratieve detentie. Amnesty International en Palestina Solidariteit vragen de Europese Unie om hun relaties met Israël te gebruiken om dit misbruik aan te pakken en een eerlijk proces te garanderen. Sinds 1967 werden 700.000 Palestijnen opgesloten in Israëlische gevangenissen. (JB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content