'Israël sloopt Belgisch ontwikkelingsproject bij Nabloes'

02/10/14 om 04:34 - Bijgewerkt om 04:34

Het Israëlische leger heeft maandag in een dorp op de Westelijke Jordaanoever het elektriciteitsnetwerk gesloopt dat met Belgisch ontwikkelingsgeld was aangelegd. De schade wordt op 55.500 euro geraamd. België vraagt Israël om uitleg.

'Israël sloopt Belgisch ontwikkelingsproject bij Nabloes'

Westelijke Jordaanoever © Belga

Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

Het gaat om een elektriciteitsnetwerk, gefinancierd door de Belgische Technische Coöperatie (BTC), het agentschap voor ontwikkelingssamenwerking, in het Palestijns dorp Khirbet al-Tawil, een gehucht van 250 mensen dat juridisch onder Nabloes valt.

Het Israëlische leger heeft daar maandagochtend met bulldozers zeventig elektriciteitspalen tegen de grond gehaald en ook 4,5 kilometer elektriciteitsdraad vernield. De schade wordt geschat op 70.000 dollar (zo'n 55.500 euro).

België zal de ­Israëlische overheid vragen die sloop toe te lichten.

Dat is niet genoeg, vindt Koen De Groof van Oxfam-Solidariteit. "België moet deze sloop publiekelijk veroordelen en van Israël een schadevergoeding eisen."

De dorpelingen, vaak herders, gebruiken de elektriciteit niet alleen voor verlichting maar ook voor de koeling van hun melkproducten.

In het verleden werden nog al door het buitenland gefinancierde projecten door Israël vernietigd, maar dit is het eerste Belgische project dat op deze wijze sneuvelt.

(Belga/RR)

Onze partners