Israel gaat naar olie boren op bezette Golanhoogte

22/02/13 om 03:14 - Bijgewerkt om 03:14

Israel heeft groen licht gegeven voor het boren naar olie op de Golanhoogte. Daar kan heibel van komen, want technisch is dat bezette gebied nog steeds van Syrië.

Israel gaat naar olie boren op bezette Golanhoogte

© Reuters

De eerste licentie is toegekend aan het Amerikaans-Israëlisch bedrijf GNE (Genie). Dat melden de plaatselijke media. De Golanhoogte is een strategisch gelegen Syrisch gebied, door Israël tijdens de Zesdaagse Oorlog van 1967 veroverd en in 1981 geannexeerd.

Het toekennen van licenties in betwist gebied dreigt Tel Aviv op internationale veroordelingen te staan te komen.

Dick Cheney

CEO van Genie is Effi Eitam, een extreemrechtse oud-minister, voormalig partijlid van de Mafdal (Nationale Religieuze Partij). Hij heeft zich op de Hoogten van Golan gevestigd. Tot de aandeelhouders van GNE behoren onder anderen de ultraconservatieve mediamagnaat Rupert Murdoch, de Amerikaanse oud-vicepresident Dick Cheney en bankier Jacob Rotschild.

Volgens de krant Yediot Achronot was Israel twintig jaar geleden gestopt met olie- en gasexploratie in het bezette gebied. De bezetting van het 1200 vierkante kilometer grote gebied is nooit door de internationale gemeenschap erkend. Momenteel is Israel bezig er een nieuwe 'beschermingsmuur' op te richten.

Syrië heeft andere zorgen

Sommige analisten leggeneen verband tussen het toekennen van olielicenties en de chaotische toestand in Syrië. De regering in Damascus heeft momenteel door het escalerende geweld en de massale instroom van buitenlandse jihadisten meer dwingende zorgen.

De recente ontdekking van natuurlijk gas voor de kust van de Gazastrook maakt Israel op het vlak van energiewinning reeds minder afhankelijk van import. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners