Israël bevriest relaties met Unesco: ‘Ontkent joodse geschiedenis van Jeruzalem’

© EPA

Het zit er bovenarms op tussen Israël en Unesco. De Israëlische overheid beschuldigt de cultuurorganisatie van de Verenigde Naties ervan de historische band tussen het jodendom en Jeruzalem te ontkennen en zet alle samenwerking stop.

Israël is woedend omdat een Unesco-commissie een omstreden ontwerpresolutie heeft goedgekeurd, waarin kritiek wordt geuit op Israëlische activiteiten op heilige plaatsen in Oost-Jeruzalem en de bezette Westelijke Jordaanoever en waarin consequent alleen de islamitische naam Haram al-Sharif wordt gebruikt voor wat ook een van de heiligste plaatsen van het jodendom is, de Tempelberg. De plaats is ook de op twee na heiligste plaats voor moslims, de Al-Aqsamoskee staat er.

Nochtans erkent de Unesco dat Jeruzalem ‘een belangrijke stad is voor zowel de islam, het christendom als het jodendom’.

De resolutie werd ingediend door zeven Arabische landen (Algerije, Egypte, Libanon, Marokko, Oman, Qatar en Sudan) en kreeg volgens de BBC 24 stemmen voor, 6 tegen – 26 landen onthielden zich.

Terrorisme

In een brief gericht aan de algemeen directeur van Unesco, Irina Bokova, beschuldigt de Israëlische minister van Onderwijs Naftali Bennet het VN-cultuurorgaan ervan het ‘de historische banden tussen het jodendom en Jeruzalem te ontkennen’ en ‘islamitisch terrorisme aan te moedigen’. Israël zet daarom ‘alle professionele activiteiten met de internationale organisatie’ stop.

Bronnen binnen Unesco laten verstaan dat de tekst van de resolutie volgende week tijdens de plenaire zitting van de uitvoerende raad zal besproken worden. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content