Islamisten aanvaarden terugtrekking uit Tunesische regering

In de zware politieke crisis in Tunesië lijkt na wekenlange onderhandelingen de vorming op til van een nieuwe overgangsregering die bestaat uit politiek onafhankelijke experts.

In de zware politieke crisis in Tunesië lijkt na wekenlange onderhandelingen de vorming op til van een nieuwe overgangsregering die bestaat uit politiek onafhankelijke experts. De islamistische regeringspartij Ennahda ging officieel akkoord met een dergelijk plan dat onder andere uitgewerkt werd door de UGTT, de grootste vakbond van Tunesië. Ennahda was tot nu toe de sterkste politieke kracht en had onder meer tweemaal de premier geleverd.

Naast de vorming van een nieuwe overgangsregering binnen de drie weken schrijft het plan voor een zogenaamde ‘nationale dialoog’ voor dat er binnen de maand een datum voor nieuwe verkiezingen wordt vastgelegd. Daarvoor dient de grondwetgevende vergadering haar werkzaamheden te hervatten. Door de zware spanningen tussen oppositie en regering waren die werkzaamheden opgeschort.

Politieke moorden

Aan de basis van de huidige politieke crisis in Tunesië lag de moord op de oppositiepoliticus Mohamed Brahmi eind juli. Daarvoor werd ook Chokri Belaid, de leider van een Tunesische linkse oppositiepartij die zich kritisch uitliet over de islamistische regering, vermoord. Voor beide ‘politieke moorden’ worden islamistische extremisten verantwoordelijk gesteld.

Tunesië geldt sinds het aftreden van dictator Zine Abedine Ben Ali in januari 2011 als het moederland van de Arabische Lente. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content