"Iran omzeilt sancties via bank in Duitsland"

19/07/10 om 13:59 - Bijgewerkt om 13:59

Iran gebruikt een kleine Iraanse bank met zetel in Duitsland om de internationale economische sancties tegen de islamitische republiek te omzeilen. Dat meldt de Wall Street Journal op basis van niet nader genoemde "Westerse functionarissen".

"Iran omzeilt sancties via bank in Duitsland"

© Epa

De European-Iranian Trade Bank AG (EIH) deed volgens de Amerikaanse krant al voor meer dan een miljard dollar zaken voor Iraanse bedrijven die betrokken zijn bij omstreden aankoopprogramma's van militaire goederen en wapens.

Het gaat onder andere om bedrijven die door de Verenigde Staten, de Verenigde Naties en de Europese Unie op een zwarte lijst werden geplaatst.

Het Duitse ministerie van Financiën liet maandag weten niet op de hoogte te zijn, maar zei dat de financiële regulator Bafin en de Duitse centrale bank de berichten gaan onderzoeken.

Sancties

In juni vaardigde de VN-Veiligheidsraad nog een resolutie uit waarin de staten gevraagd werd op hun grondgebied Iraanse banken te weigeren die mogelijk gelinkt zijn aan proliferatie van kernwapens.

Het Westen verdenkt Iran ervan in het geheim te werken aan kernwapens, maar Teheran houdt vol dat zijn nucleaire programma enkel civiele doeleinden heeft.

Lees meer over:

Onze partners