Informateurs willen compact regeerakkoord voor Paars-plus

06/07/10 om 13:14 - Bijgewerkt om 13:14

Er komt schot in de gesprekken met VVD, PvdA, D66 en GroenLinks.

De gesprekken tussen de twee Nederlandse informateurs met VVD, PvdA, D66 en Groenlinks over de vorming van een Paars-pluskabinet hebben tot de eerste afspraken geleid. Er is ook een mediastilte afgekondigd.

Uri Rosenthal en Jacques Wallage werden maandag door koningin Beatrix aangesteld om naar de mogelijkheden van Paars-plus te peilen. Er werd meteen tot 's avonds met de fractievoorzitters van de vier partijen vergaderd.

Dinsdag gaan de gesprekken voort. De informateurs kondigden aan dat de partijen tijdens de komende dagen op de inhoud zullen ingaan.

Volgens Rosenthal en Wallage komt er een 'compact regeerakkoord' waarbij veel 'vrije kwesties' worden overgelaten aan de Tweede Kamer.

Voorts willen ze niet tot het laatste wachten met het verdelen van de ministerposten. Door sneller portefeuilles en personen te kiezen, kan er ook sneller worden gewerkt aan onderling vertrouwen, zo melden Nederlandse media.

Rosenthal en Wallage kondigden ook een mediastilte af. Volgens hen is dat de enige mogelijkheid om tijdens de regeringsvorming in de diepte te gaan. De fractievoorzitters van Paars-plus zullen voorlopig niet meer in de media opduiken, ook niet via Twitter.

Onze partners