‘Houding rijke landen over Hoorn van Afrika schandelijk’

© Reuters

De Britse ngo Oxfam is kwaad omdat slechts een handvol rijke landen bereid zijn zich echt in te zetten voor de Hoorn van Afrika.

Over de noodsituatie in Oost-Afrika, dat geteisterd wordt door extreme droogte, werd een ministeriële noodconferentie in Rome gehouden. Na afloop stuurde Oxfam een persbericht de wereld in, waarin het zich scherp uitlaat over de rijke landen.

‘Het is schandelijk dat slechts enkele van de meeste rijke en machtigste economieën zich bereid hebben getoond om de levens van talloze arme en kwetsbare mensen in Oost-Afrika te redden’, aldus Barbara Stocking, directrice van de ngo.

‘Woensdag zal er in Nairobi een conferentie van de donoren plaatsvinden, en ik hoop dat de bijeenkomst van vandaag andere regeringen zal aanzetten tot meer inzet’.

‘Massale en dringende internationale hulp’ Ondertussen heeft Jacques Diouf, algemeen directeur van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties, maandag in Rome opgeroepen tot een ‘massale en dringende internationale hulp’ voor de Hoorn van Afrika.

Dat het nog steeds onduidelijk is hoeveel geld er nu juist nodig is, vinden de humanitaire organisaties een grote teleurstelling.

400 ton extra voedsel Het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC), dat eerder al aanwezig was in Somalië, heeft afgelopen weekend in het district Bardera 400 ton extra voedsel verdeeld waarmee 4.000 gezinnen verder geholpen werden. Het Rode Kruis plant voor de komende weken nieuwe soortgelijke voedselverdelingen in Somalië.

Hulporganisatie Unicef vraagt dan weer meer hulp voor kinderen en vrouwen in de getroffen gebieden. Volgens de organisatie zijn meer dan 2,3 miljoen kinderen in Somalië, Kenia en Ethiopië ondervoed.

Vlaamse regering geeft 250.000 euro

Vlaams minister-president Kris Peeters – ook bevoegd voor Ontwikkelingssamenwerking – trekt 250.000 euro uit voor het bestrijden van de hongersnood in de Hoorn van Afrika. De steun zal
via enkele hulporganisaties vooreerst gebruikt worden voor de aankoop en verdeling van voedselpakketten. De minister-president merkt nog op dat Vlaanderen ook bijdraagt via het centrale noodfonds CERF van de VN, waaraan het eerder dit jaar al 300.000 euro schonk. Het CERF heeft naar aanleiding van de crisis recent nog middelen vrijgemaakt voor Ethiopië, Somalië en Kenia. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content