Hollande herschikt regering opnieuw: econome die beleid ‘volslagen ramp noemde’ wordt adviseur

Ségolène Royal en François Hollande © Reuters
Simon Demeulemeester

François Hollande herschikt opnieuw zijn regering, die absoluut niet populair is. Nadat hij al zijn ex-vrouw binnenhaalde, benoemt hij nu een econome die zijn beleid eerder ‘een volslagen ramp’ noemde.

Met een grote regeringsherschikking hoopt de regering van de Franse president Francois Hollande iets aan haar kelderende populariteit te doen. Een zestal raadgevers moet ophoepelen terwijl een economiste die kortgeleden nog het regeringsbeleid met de grond gelijkmaakte, de tegengestelde beweging maakt.

Een C4 was er onder anderen voor de raadgevers Emmanuel Macron (Economie en financiën), David Kessler (Cultuur en Communicatie) en oud-judokampioen Thierry Rey (sport en jeugd).

Macron wordt op 15 juli opgevolgd door Laurence Boone, chef-econoom bij de Bank of America. Boone is een econome zonder enige politieke ervaring. In een opiniestuk in het blad L’Opinion had zij onder de titel ‘Laten we het bloedbad stoppen’ op 26 mei het economisch beleid van de regering-Hollande een volslagen ramp genoemd. Zelf is zij pleitbezorgster voor nog meer Europese integratie. Zij vindt dat de EU-landen met een te grote schuld ‘gesanctioneerd’ moeten worden met een staatsbankroet.

Marine Le Pen

Meer Europese integratie ligt mogelijk gevoelig in Frankrijk, waar het Front National van Marine Le Pen25 procent behaalde in de Europese verkiezingen en zo de grootste werd, nadat ze ook al in de lokale verkiezingen de socialisten en rechts stevige oplawaaien verkocht. Het FN wil onder meer de Franse Franc terug.

Kelderende populariteit

Hollande kampt met een steeds groeiende impopulariteit, ook al ligt de UMP van oud-president Nicolas Sarkozy vechtend op straat. Pas nog dook zijn populariteit opnieuw onder de twintig procent, nadat dat in februari voor het eerst was gebeurd sinds zijn aantreden. Volgens een peiling van Paris Match heeft amper 18 procent van de Fransen nog vertrouwen in ’s mans beleid. Een maand eerder was dat nog 21 procent. Zijn nieuwe premier Manuel Vals, die een flinkser imago heeft, doet het wat beter.

Werk en privé

Hollande, bekend als ‘monsieur Normale’, krijgt de economische crisis in zijn land niet onder controle en krijgt ook op sociaal-maatschappelijk vlak veel tegenkanting van rechts. Zo bracht de goedkeuring van het homohuwelijk vele rechtsconservatieve Fransen op de been.

Hij kreeg ook te kampen met problemen in zijn privéleven. Zijn vriendin Valérie Trierweiler verliet hem nadat uitlekte dat hij een relatie had met de Franse actrice Julie Gayet. Eerder had Trierweiler Hollande in verlegenheid gebracht met een tweet waarin ze haar steun uitsprak voor de politieke oponent van Ségolène Royalin de strijd om een parlementair mandaat. Pittig detail: Royal is de moeder van Hollandes vier kinderen. Zijn affaire met Trierweiler was overigens de reden waarom Hollande en Royale uit elkaar gingen.(Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content