Populariteit Franse president Hollande voor het eerst onder 20 procent gedoken

06/02/14 om 21:52 - Bijgewerkt om 21:52

Voor het eerst sinds zijn verkiezing is de populariteit van de Franse president François Hollande onder de 20 procent gedoken.

Populariteit Franse president Hollande voor het eerst onder 20 procent gedoken

François Hollande © Reuters

Voor het eerst sinds zijn verkiezing is de populariteit van de Franse president François Hollande onder de 20 procent gedoken. Een andere peiling, waarin hij nog 23 procent vertrouwen geniet, bevestigt de terugval in populariteit van de socialist.

Volgens de barometer van TNS Sofres/Sopra group/Le Figaro Magazine zakt de populariteit van Hollande met drie procentpunt naar 19 procent. Het aantal Fransen dat hem geen vertrouwen meer schenkt, steeg met twee procentpunt naar 78 procent. Het was de eerste peiling van TNS Sofres sinds de nieuwjaarspersconferentie van het Franse staatshoofd.

Onder zijn voorgangers waren 21 maanden na hun verkiezing Jacques Chirac nog goed voor 35 procent (1997) en Nicolas Sarkozy voor 37 procent, aldus TNS Sofres.

In een eveneens donderdag gepubliceerde peiling van CSA voor Les Echos en Radio classique heeft 23 procent van de ondervraagden nog vertrouwen in de president, een daling met twee procentpunt.

Tegenkanting

Hollande krijgt de economische crisis in zijn land niet onder controle en krijgt ook op sociaal-maatschappelijk vlak veel tegenkanting van rechts. Zo bracht de goedkeuring van het homohuwelijk vele rechtsconservatieve Fransen op de been. Hij kreeg ook te kampen met problemen in zijn privéleven. Zijn vriendin Valérie Trierweilerheeft hem pas verlaten nadat uitlekte dat hij een relatie had met de Franse actrice Julie Gayet. Eerder had Trierweiler Hollande in verlegenheid gebracht met een tweet waarin ze haar steun uitsprak voor de politieke oponent van Ségolène Royalin de strijd om een parlementair mandaat. Pittig detail: Royal is de moeder van Hollandes vier kinderen. Zijn affaire met Trierweiler was overigens de reden waarom Hollande en Royale uit elkaar gingen.

Onze partners