'Hoe Amedy Coulibaly zich tegenover zijn gijzelaars trachtte te rechtvaardigen'

10/01/15 om 13:41 - Bijgewerkt om 13:44

De redactie van de Franse zender RTL zegt vrijdagnamiddag telefonisch contact te hebben gehad met de supermarkt in Parijs waar Amedy Coulibaly op dat moment mensen gijzelde. Daaruit blijkt hoe de jihadist zijn actie tegenover zijn gijzelaars probeerde te rechtvaardigen.

'Hoe Coulibaly zich tegenover zijn gijzelaars trachtte te rechtvaardigen'

Hyper Cacher © Belga Image

Doordat Amedy Coulibaly zijn telefoon niet goed had opgehangen, kon RTL om iets na 15 uur gesprekken tussen hem en zijn gijzelaars opvangen, in de supermarkt Hyper Cacher aan de Porte de Vincennes. De zender zegt dat het na overweging heeft besloten om uittreksels van de gesprekken te publiceren, omdat ze duidelijk maken dat de terrorist zo vastberaden en geïndoctrineerd was, dat er geen ruimte was voor onderhandelingen.

'Laat ons met rust'

Delen

À chaque fois, eux, ils essaient de vous faire croire que les musulmans sont des terroristes. Moi, je suis né en France. S'ils n'avaient pas été attaqués ailleurs, je ne serais pas là.

Amedy Coulibaly volgens RTL

RTL citeert Coulibaly: 'Steeds willen ze jullie laten geloven dat moslims terroristen zijn. Ik ben geboren in Frankrijk. Als ze elders niet waren aangevallen, dan zou ik hier niet zijn'.

Coulibaly zegt dat zijn acties onder meer bedoeld zijn als wraak voor de interventie van Frankrijk (en andere westerse landen) in Mali, Syrië en Irak. 'De regering van Bashar al-Assad (de Syrische president, nvdr.) heeft jaren mensen gemarteld. Toen is men niet tussengekomen, waarom dan nu wel? Ze moeten stoppen met de Islamitische Staat aan te vallen, met onze vrouwen te ontsluieren en onze broeders voor niets op te sluiten.'

Amedy Coulibaly en zijn vriendin Hayat Boumeddiene

Amedy Coulibaly en zijn vriendin Hayat Boumeddiene © Belga Image

Belastingen

Hij vindt dat de Fransen onder andere de 'oorlog in Mali' steunen door belasting te betalen. 'Jullie hebben voor deze regering gekozen en jullie financieren ze door belastingen te betalen. Jullie weten niet wat er in de moslimlanden gebeurt. Ik zeg jullie: jullie legers zullen ons nooit kunnen verslaan. Nergens waar ze komen, winnen ze. Allah is met ons.'

Coulibaly verwees ook naar Osama bin Laden, de gedode leider van Al-Qaeda. 'Zoals hij heeft gezegd zullen jullie nooit van vrede proeven. Het zijn wij die voor vrede zullen zorgen in Palestina'.

Gedood

Amedy Coulibaly werd omstreeks 17 uur gedood bij de politiebestorming op de Hyper Cacher. Hij had toen al vier gijzelaars om het leven gebracht.

Lees meer over:

Onze partners