Hindoevereniging wil dat god Ganesha van Belgisch bieretiket verdwijnt

08/09/16 om 01:56 - Bijgewerkt om 01:56

Boze hindoes vragen aan de Belgische brouwerij The Musketeers uit het Oost-Vlaamse Ursel om de afbeelding van de god Ganesha van het etiket van haar bier Jack's Precious IPA te verwijderen.

Hindoevereniging wil dat god Ganesha van Belgisch bieretiket verdwijnt

Processie tijdens een Ganesh-festival in Ahmedabad, India © REUTERS

Dat meldt Rajan Zed, de oprichter van de Universal Society of Hinduism, die hindoes van over de hele wereld wil vertegenwoordigen. Zed noemt de afbeelding van Ganesha "zeer ongepast" en vraagt dat de brouwerij haar verontschuldigingen aanbiedt.

Op het etiket is Ganesha te zien met een koksmes en een worst in de handen, en met het label van de brouwerij op het hoofd. Volgens Rajan Zed is het ongepast om hindoegodheden te gebruiken voor commerciële doeleinden, omdat dat de gelovigen kwetst.

"Ganesha wordt zeer diep vereerd in het hindoeïsme en moet vereerd worden in tempels of schrijnen bij mensen thuis, en niet uit commerciële hebzucht worden gebruikt om bier te verkopen", aldus Zed. "Ganesha verbinden aan een alcoholische drank is bovendien zeer respectloos."

"Het hindoeïsme is de oudste nog levende en op twee na grootste godsdienst in de wereld, met ongeveer een miljard aanhangers en een rijke filosofische gedachte, en mag niet lichtzinnig worden opgevat. Symbolen van eender welk geloof, groot of klein, mogen niet worden misbruikt", aldus nog Zed.

Jaloerse vader

Ganesha (of Ganesh) wordt in het hindoeïsme vereerd als god van de wijsheid, die hindernissen wegneemt en die door de gelovigen wordt aangeroepen vooraleer ze beginnen aan een grote onderneming. Zijn vader Shiva en moeder Parvati staan prominent in het hindoepantheon.

Shiva onthoofdde zijn zoon. Toen hij na lange afwezigheid thuiskwam, herkende hij zijn zoon niet en dacht in een vlaag van jaloezie dat zijn echtgenote een minnaar had genomen. Na de impulsieve onthoofding werd even impulsief een olifantenhoofd op het lijf van de zoon geplaatst.

(Belga/RR)

Onze partners