Live HERLEES: EU neemt eerste maatregelen: Dialoog met Rusland opgeschort

04/03/14 om 11:45 - Bijgewerkt op 07/03/14 om 07:28

Het diplomatieke overleg over Oekraïne draait op volle toeren. Vraag blijft: wat levert het op? Volg het hier live.

HERLEES: EU neemt eerste maatregelen: Dialoog met Rusland opgeschort

© BELGAIMAGE

 • Eddy Eerdekens

  Volg nieuwe ontwikkelingen via de homepage van Knack.be

  Hiermee sluiten we deze liveblog af. Volg nieuwe ontwikkelingen over de Krim, Oekraïne en de gespannen relatie tussen Rusland en de internationale gemeenschap via de homepage van Knack.

 • Tom Vandyck

  Obama belt Poetin

  VS-president Barack Obama en zijn Russische collega Vladimir Poetin hebben uitgebreid met elkaar gebeld. Behalve een overeenkomst dat de buitenlandministers van beide landen verder zullen praten, kwam er niets uit de bus.

 • Tom Vandyck

  Excellenties zeggen af voor Paralympische Spelen Sotsji

  De Russische president Vladimir Poetin zal tijdens de Paralympische Spelen in Sotsji aanzienlijk minder handjes moeten schudden dan tijdens de Olympische Spelen. Steeds meer bewindslieden melden zich af vanwege de situatie in de Krim.

  De delegatie van het Witte Huis heeft aangegeven niet te komen, en de Britse premier David Cameron stuurt ook geen enkele minister naar Sotsji.

  De Canadese sportminister Bal Gosal zag er naar uit om de paralympische sporters aan te moedigen in Sotsji, maar ook hij gaat niet naar het sportevenement. Verder hebben ook Polen, dat naast Oekraïne ligt, Finland, Oostenrijk en Tsjechië zich afgemeld.

  De Duitse staatssecretaris Ole Schröder (Binnenlandse Zaken) gaat dan weer wel naar Sotsji. "Ik kan de politieke situatie niet negeren, maar tegelijkertijd ben ik ook heel trots op sporters met een beperking." (Elsevier)

 • Tom Vandyck

  Oekraïne vraagt Interpol om arrestatie Janoekovitsj

  Oekraïne heeft bij Interpol een verzoek ingediend om een wereldwijde actie te starten voor de arrestatie van de afgezette Oekraïense president Viktor Janoekovitsj.

  Interpol zegt de aanvraag te onderzoeken, om na te gaan of ze conform is aan de grondregels van Interpol. De 63-jarige Janoekovitsj wordt door Oekraïne onder meer gezocht voor machtsmisbruik en moord.

  Wanneer Interpol zal beslissen, maakt het niet bekend. Reageert de instelling positief, dan zou een zogenaamde 'red notice' vertrekken naar de 190 lidstaten. Die vraagt om het lokaliseren en arresteren van gezochte personen met het oog op uitlevering, maar is geen internationaal arrestatiebevel en lidstaten zijn niet verplicht steun te leveren.

 • Tom Vandyck

  Nederland legt beslag op honderden Oekraïense miljoenen

  Justitie in Nederland heeft beslag gelegd op "meerdere honderden miljoenen" aan verdachte Oekraïense tegoeden. Dat heeft financieminister Jeroen Dijsselbloem bekendgemaakt in het televisieprogramma Pauw & Witteman.

  Het gaat om geld dat is gelinkt aan mensen die op de EU-lijst met achttien Oekraïners staan die miljarden uit de Oekraïense staatskas zouden hebben verduisterd. Dijsselbloem wilde niet zeggen of er ook tegoeden bij zijn van de verdreven Oekraïense president Viktor Janoekovitsj of diens zoon Alexander, die twee vennootschappen in Nederland heeft.

  Dijsselbloem sluit daarom niet uit dat er nog meer verdachte Oekraïense vergoeden naar boven komen.

 • Tom Vandyck

  Russiche luchtmacht oefent nabij Oekraïne

  De Russiche luchtmacht gaat grootscheepse oefeningen houden op 450 kilometer van de Oekraïnse grens, meldt CNN. Dat is een afstand die een gevechtvliegtuig op een halfuurtje overbrugt.

  De oefeningen werden aangekondigd door het Russische persbureau RIA Novosti. De Russen zeggen dat ze al langer op het programma stonden, maar het valt op dat de aankondiging er komt vlak nadat de VS heeft bekendgemaakt dat er extra Amerikaanse gevechtsvliegtuigen naar Polen en de Baltische staten gestuurd worden.

 • Tom Vandyck

  VS stuurt nu ook gevechtsvliegtuigen naar Polen

  De VS stuurt twaalf F16's en 300 militairen naar Polen. Volgens de Amerikaanse ambassadeur in Warschau is de aanwezigheid van de gevechtsvliegtuigen bedoeld om bondgenoten "gerust te stellen".

  Het was al langer duidelijk dat de Amerikanen transportvliegtuigen naar Polen, buurland van Oekraïne, zouden sturen voor een oefening. Maar de Amerikanen beschouwen de crisis in Oekraïne als een 'dramatische uitdaging voor onze veiligheid', zegt de ambassadeur. Woensdag beloofde de VS om dezelfde reden ook al zes extra F15's en een tankvliegtuig naar Litouwen te sturen. (Elsevier)

 • Annelies Van Erp

  Canada erkent referendum niet

  Ook Canada zal de uitkomst van het referendum niet erkennen. Dat heeft onder meer de Canadese premier Stephen Harper gezegd. Op 16 maart mogen de inwoners van de Krim zich uitspreken over een hereniging met Rusland.

 • Annelies Van Erp

  Cuba: 'Inmenging NAVO in Oekraïne is bedreiging voor wereldvrede'

  De drang van de NAVO om haar gebied uit te breiden tot de grens met Rusland door gebruik te maken van de crisis in Oekraïne, betekent een "ernstig gevaar voor de (internationale) vrede, veiligheid en stabiliteit". Dat heeft de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken, Bruno Rodriguez, op een persconferentie in Havanna gezegd.

  De Cubaanse minister haalde ook uit naar het nieuwe regime in Oekraïne, na het geweld dat volgens hem "door de Verenigde Staten en de NAVO-bondgenoten is aangewakkerd" met gebruik van "hypocriete" rechtvaardigingen.

  "Een verkozen regering die op gewelddadige wijze ten val wordt gebracht, ten koste van tientallen doden en gewonden, en door de interventie van de VS en sommige NAVO-bondgenoten is niet acceptabel", aldus Rodrigues.

  "Degenen die momenteel Rusland bedreigen met sancties en represailles zijn dezelfden die de 'regimewissel' in Kiev hebben uitgelokt en die eerder veroveringsoorlogen hebben gevoerd en zich rechtstreeks hebben gemengd in de interne aangelegenheden van verschillende staten."

 • Annelies Van Erp

  Barack Obama: 'Diplomatieke uitweg is mogelijk'

  Een diplomatieke uitweg uit de Oekraïense crisis blijft mogelijk. Dat heeft de Amerikaanse president, Barack Obama, tijdens een kort persmoment in het Witte Huis gezegd. Er is een uitweg die "zowel in het belang is van de Russische Federatie als van Oekraïne".

  Voorts zei de Amerikaanse president dat het geplande referendum op de Krim ingaat tegen de Oekraïense grondwet én, ondanks precedenten als het Montenegrijnse referendum (afscheiding van Servië) of dat in het zuiden van Soedan (onafhankelijkheid van Zuid-Soedan), ook tegen het "internationale recht".

 • Annelies Van Erp

  Elio Di Rupo: 'Graduele sancties in drie etappes'

  Volgens premier Elio Di Rupo (PS) hebben de EU-leiders gekozen voor een aanpak met "graduele sancties in drie etappes" om de crisis in Oekraïne aan te pakken.

  Allereerst is er de onmiddellijke opschorting van de gesprekken over de versoepeling van de visa-plicht, alsook de opschorting van de diplomatieke voorbereidingen voor de volgende G8-top in Sotsji.

  Dan zijn de Europeanen ook bereid om reisverboden en het bevriezen van tegoeden van Russische functionarissen door te voeren, indien Moskou "geen enkele wil toont" om te onderhandelen met Kiev.

  Indien de situatie dan nog zou verergeren, zal Europa economische sancties nemen, waarvan de inhoud nog uitgewerkt dient te worden. "Wat we willen vermijden, is een spiraal waarin de hele wereld verliest", aldus de Belgische premier.

  Elio Di Rupo na afloop van de EU-top over Oekraïne

  Elio Di Rupo na afloop van de EU-top over Oekraïne © BELGA

 • Annelies Van Erp

  EU veroordeelt, maar voorlopig geen economische sancties

  De Europese Unie is het eens geraakt over een aantal maatregelen tegen Rusland. De Unie veroordeelt de provocatie, stopt de onderhandelingen met Rusland over de versoepelingen van het visaregime, maar legt voorlopig nog geen economische sancties op.

  Mocht Rusland niet willen meewerken aan de gesprekken om het conflict op te lossen, volgen sancties. Dat meldt het persbureau AP.

 • Annelies Van Erp

  VS stuurt zes gevechtsvliegtuigen naar de Baltische republieken

  De Verenigde Staten hebben zes gevechtsvliegtuigen van het type F-16 naar Letland gestuurd. De Amerikaanse minister van Defensie, de Republikein Chuck Hagel, zei tijdens een hoorzitting in het congres, dat de toestellen al in het Baltische Navo-land zijn gearriveerd.

  De vliegtuigen moeten er helpen het luchtruim boven de Baltische republieken beter te bewaken, zoals de VS als Navo-bondgenoot eerder had beslist.

 • Annelies Van Erp

  Welk rol speelt VN nog bij conflicten zoals in Oekraïne?

  De VN-Veiligheidsraad lijkt nauwelijks invloed te hebben op de crisis in Oekraïne. Een resolutie is geen optie na twee bijeenkomsten, en ook een presidentiële verklaring namens de vijftien lidstaten van de Veiligheidsraad blijft uit.

  Lees: Welk rol speelt VN nog bij conflicten zoals in Oekraïne?

 • Annelies Van Erp

  Wie is verantwoordelijk voor de scherpschutters die tientallen doden maakten?

  Wie is verantwoordelijk voor de scherpschutters die tussen 18 en 20 februari een bloedbad aanrichtten in Kiev? Hoewel ervan uitgegaan werd dat de gevluchte Oekraïense (ex-)president Viktor Janoekovitsj de 'snipers' bevolen had, kwam de vraag opnieuw bovendrijven.

  Directe aanleiding daarvoor is een uitgelekt telefoongesprek tussen Hoge Vertegenwoordiger van de EU Catherine Ashton en de Estse Buitenlandminister Urmas Paet. Deze laatste vertelde in dat gesprek dat een dokter op het Maidanplein sterke aanwijzingen had dat zowel betogers als agenten door dezelfde scherpschutters werden gedood.

  Paet zegt tegen Ashton dat een zekere Olga hem vertelde "dat alles er lijkt op te wijzen dat de betogers en agenten door dezelfde 'snipers' gedood werden." Hij voegt er aan toe dat ze hem foto's toonde en zei "dat het om hetzelfde type kogels ging" die slachtoffers maakten aan beide zijden.

  Onder meer de Kyiv Post identificeerde de vermelde Olga als dokter Olga Bohomolets, die van bij het begin van de protesten gewonde betogers verzorgde. Ze groeide uit tot een van de prominente figuren op het Maidanplein en werd zelfs een post aangeboden in de Oekraïense interim-regering. Hetgeen ze weigerde. Paet gaat verder met te zeggen "dat het erg verontrustend is dat de nieuwe coalitie niet wil onderzoeken wat er precies gebeurd is" tijdens die bloedige februaridagen.

  "Er is in toenemende mate eensgezindheid dat niet Janoekovitsj maar iemand van de nieuwe coalitie" verantwoordelijk is voor de scherpschutters, aldus nog de Estse minister in het gesprek.

  Bloemen voor overledenen in Kiev

  Bloemen voor overledenen in Kiev © Reuters

 • Annelies Van Erp

  VS stuurt destroyer naar Zwarte Zee voor oefenmissie

  De Amerikaanse destroyer USS Truxtun, die ook raketten kan lanceren, stoomt op naar de Zwarte Zee, zo heeft de Amerikaanse marine bekendgemaakt. Zij benadrukt dat reeds voor de start van de Oekraïne tot die ontplooiing is beslist.

 • Annelies Van Erp

  Strijdvaardige Jatsenjoek: 'Oorlog tussen twee bevriende naties'

  Tijdens een persconferentie toonde interim-premier Jatsenjoek opnieuw onbegrip voor de Russische militaire manoeuvres op de Krim. "We hebben het hier over een oorlog tussen twee bevriende landen." Rusland moet zich uit het schiereiland aan de Zwarte Zee terugtrekken: "We beschouwen de Russische aanwezigheid als een militaire agressie en als een onaanvaardbare inzet van het Russische leger."

  Zijn land poogt niet in te gaan op de Russische "provocaties" omdat "we geloven dat het nog steeds mogelijk is de crisis op een vreedzame wijze op te lossen", aldus Jatsenjoek, die naarmate de vragenronde vorderde, steeds strijdvaardiger klonk.

  Gevraagd naar zijn legitimiteit als regeringshoofd, wat betwist wordt door Moskou, wees Jatsentjoek, voorman van de Vaderland-partij van Joelija Timosjenko, op de "sterke parlementaire steun" die hij geniet. Het referendum op de Krim over toetreding tot Rusland heeft volgens hem daarentegen "geen enkele wettelijke grond".

 • Annelies Van Erp

  'We zijn klaar om ons land te verdedigen'

  De Oekraïense interim-premier Arseni Jatsenjoek heeft na overleg met Europa duidelijk gemaakt dat hij de "territoriale integriteit" van Oekraïne wil bewaren. "We zijn klaar om ons land te verdedigen", zei hij na afloop van het overleg met de Europese staats- en regeringsleiders in Brussel. Politieke en diplomatieke oplossingen moeten evenwel prioriteit krijgen.

  "Er is een gigantisch militair onevenwicht tussen Rusland en Oekraïne", zei Jatsenjoek. Rusland is een van de nucleaire mogendheid, benadrukte hij daarbij. "We hebben misschien minder wapens, maar we hebben de geest, de geest van de revolutie en de vrijheid", klonk het gepassioneerd.

  De interim-premier, die benoemd werd nadat president Viktor Janoekovitsj van de macht verdreven werd, stond langdurig de pers te woord, terwijl de Europese leiders nog steeds aan het vergaderen zijn. Zonder zich uit te spreken over de uitkomst van dat overleg, toonde Jatsenjoek zich "dankbaar" voor de politieke en financiële steun van de Europese landen. Die hebben er zich toe verbonden om "enkel met politieke en diplomatieke middelen" de "onafhankelijkheid en territoriale integriteit" van Oekraïne te bewaren ten opzichte van Rusland, aldus de Oekraïense regeringsleider.

  Arseni Jatsenjoek

  Arseni Jatsenjoek © Reuters

 • Annelies Van Erp

  Gewapende mannen blokkeren OVSE-waarnemers toegang tot Krim

  Gewapende lieden hebben veertig waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) verhinderd de Krim binnen te gaan, ofschoon daartoe door het nieuwe bewind in Kiev te zijn verzocht, zo verluidde uit westerse diplomatieke bron en is door de OVSE in Wenen bevestigd.

  "Ze zijn geblokkeerd, maar zij maken niet rechtsomkeer", zei de bron. "Zij zijn door twee groepen gewapende en zeer professionele mannen verhinderd binnen te gaan (in de Krim)".

 • Annelies Van Erp

  Duitse minister Buitenlandse Zaken vreest 'nieuwe opdeling van Europa'

  De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier, heeft ervoor gewaarschuwd dat het opleggen van sancties door de EU aan Rusland "alle deuren kan doen dichtslaan". Hij zei ook een "nieuwe opdeling in Europa" te vrezen.

Onze partners