Live Herlees Aanslag in Canada: parlementsleden mogen eindelijk naar huis

22/10/14 om 19:28 - Bijgewerkt op 23/10/14 om 02:35

Een schutter heeft aan het National War Memorial, in de Canadese hoofdstad Ottawa, een soldaat doodgeschoten. Daarna drong hij het parlement binnen, waar tientallen schoten vielen en waar hij zelf om het leven kwam. De politie kamde langdurig de binnenstad van Ottawa uit op zoek naar handlangers of andere schutters - als die er al zijn. In afwachting bleven tienduizenden ambtenaren en scholieren urenlang opgesloten in hun gebouwen. Mettertijd mochten de meesten naar huis, en uiteindelijk, ruim 10,5 uur na de feiten, mochten de parlementsleden en hun medewerkers uiteindelijk naar huis.

Herlees Aanslag in Canada: parlementsleden mogen eindelijk naar huis

© Reuters

 • Rudi Rotthier

  Parlement terug open

  De parlementsleden en hun medewerkers mogen naar huis. Het is nog altijd niet duidelijk waarom ze ruim 10,5 uur vastgehouden werden. Om het onderzoek niet te verstoren, is een versie.

  Het is nu 20u35 in Canada, 2u35 in België. Hier eindigen we de live-berichtgeving.

 • Rudi Rotthier

  Premier Harper spreekt de natie kort toe

  De toespraak van eerste minister Stephen Harper was eerst voor de namiddag voorzien en werd enkele keren uitgesteld. Harper, die op een geheimgehouden plaats verblijft, noemde wat gebeurde de actie van "een terrorist". Hij beklemtoonde dat de beveiligingssituatie, ook de situatie van mensen die onder verdenking staan, opnieuw bekeken zal worden. En dat verder onderzocht zal worden of de schutter alleen handelde.

 • Rudi Rotthier

  Minister van Buitenlandse Zaken legt link met anti-IS-coalitie

  In een tweet waarin hij over zijn contact met de Amerikaanse collega John Kerry gewaagt, legt John Baird, de Canadese minister van Buitenlandse Zaken, het verband tussen de aanslag en de missie in Irak.

 • Rudi Rotthier

  Lock down herbevestigd

  De parlementsleden en medewerkers die dachten dat ze negen uur na de schietpartij naar huis zouden kunnen, moeten verder geduld oefenen. De politie heeft de lock down herbevestigd, ook voor de binnenstad. De deuren van het parlement blijven op slot. Dat is vreemd omdat er al een hele tijd geen ontwikkelingen lijken te zijn.

 • Rudi Rotthier

  'Paspoort schutter werd in beslag genomen'

  Volgens CBS, de Amerikaanse tv-zender, hadden de Canadese autoriteiten het paspoort van Michael Zehab Bibeau in beslag genomen, zodat hij niet in staat zou zijn naar het buitenland te vertrekken. Bibeau, in Canada geboren, werd geïdentificeerd als de schutter die eerst een soldaat doodde en daarna het parlement binnendrong, waar hij zelf werd doodgeschoten.

  Ook van de man die twee dagen geleden op militairen inreed, was het paspoort ingetrokken.

  Michael Zehaf Bibeau

  Michael Zehaf Bibeau © /

 • Rudi Rotthier

  Parlementsleden nog altijd vast

  De schutter drong iets voor 10 uur plaatselijke tijd in het parlement binnen (16 uur in België). Op dit moment, bijna 8 uur later, krijgen de bezoekers, parlementsleden, ambtenaren, toevallige bezoekers, te horen dat ze niet lang meer in het parlement vastgehouden zullen worden. Velen die zich in kamers hadden gebarricadeerd, zijn daar vijf uur gebleven, hoewel de schutter niet lang na 10 uur werd gedood. Waarom het zo traag gaat is niet duidelijk gemaakt, maar er wordt verondersteld dat de politie eerst volledig zeker wil zijn dat de schutter niet van binnenuit is geholpen.

 • Rudi Rotthier

  Identiteit schutter ook bevestigd

  De schutter wordt volgens Canadese media bevestigd als Michael Zehaf-Bibeau. Hij werd in 1982 in Canada geboren, leefde een tijd in Montréal en kwam zo'n tien jaar geleden met het gerecht in aanraking wegens drugs. Verder is er over hem nog niets bekend.

 • Rudi Rotthier

  Gedode soldaat geïdentificeerd

  Terwijl er rond de identiteit van de schutter nog geen zekerheid is, werd de identiteit van het slachtoffer, de soldaat die het National War Memorial bewaakte, wel bevestigd. Het gaat om de 24-jarige Nathan Cirillo, die deel uitmaakte van een garnizoen dat in de stad Hamilton gevestigd is.

  Nathan Cirillo, het slachtoffer

  Nathan Cirillo, het slachtoffer © /

 • Rudi Rotthier

  CBS: 'De schutter is een Canadees'

  De Amerikaanse zender CBS heeft op basis van overheidsinformatie de identiteit van de schutter aangegeven. Het zou gaan om een 32-jarige die in Canada geboren is. Volgens CBS is zijn naam Michael Zehaf-Bibeau.

 • Rudi Rotthier

  Sergeant-at-Arms speelde cruciale rol

  Sergeant-at-Arms Kevin Vickers, op de foto te zien bij de opening van het parlementair jaar, speelde volgens parlementsleden een cruciale rol bij het overmeesteren van de schutter. Vickers heeft vaak een ceremoniële rol maar hij is ook verantwoordelijk voor de veiligheid.

  Sergeant-at-Arms Kevin Vickers

  Sergeant-at-Arms Kevin Vickers © Reuters

 • Rudi Rotthier

  In symbolen geraakt

  De schutter had het gemunt op twee symbolen van Canada. Het parlement spreekt voor zich, als hart van de parlementaire democratie, maar het National War Memorial is in Canada zo mogelijk nog meer beladen. Honderdduizenden Canadezen sneuvelden in de wereldoorlogen. Jaarlijks wordt op 11 november aan dat monument een grote ceremonie gehouden.

  Het parlement zit, volgens tv-rapporten, nog altijd op slot - niemand mag binnen of buiten.

 • Rudi Rotthier

  'Scholen openen de deuren'

  Het is nu na 15u30 plaatselijke tijd. Een aantal scholen laten, in samenspraak met de politie, de kinderen naar huis gaan.

 • Rudi Rotthier

  Onbeantwoorde vragen

  Tijdens de persbriefing van de politie werden de meeste persvragen niet beantwoord. Of de schutter een Canadees was? Of hij door de politie werd gevolgd, en, zoals de automobilist die maandag een soldaat doodreed, op een lijst stond van 90 radicale moslims? Of er medeplichtigen waren? Of de schutter het geweer gebruikte van de soldaat die het War Memorial bewaakte? Hoe het precies ging met de auto die de schutter blijkbaar gebruikte, ofwel om tot het oorlogsmonument te rijden, ofwel van dat monument naar het heel nabije parlement? Hoe de schutter voorbij de beveiliging van het parlement was geraakt?

 • Rudi Rotthier

  'We waren compleet verrast'

  Assistent commissaris van de nationale politie, Gilles Michaud, zegt dat de ordemachten "compleet verrast" waren door de aanslag.

  De binnenstad van Ottawa blijft afgezet. Of er nog schutters of medeplichtigen zijn wilde de politie niet bevestigen, maar de binnenstad wordt in detail doorzocht.

 • Rudi Rotthier

  Persconferentie politie

  De politie geeft een persconferentie over de situatie. Tot dusver is het weinigzeggend, en eerder bedoeld om gerust te stellen dan om te informeren. "De situatie wordt beschouwd als onder controle". De toedracht, wordt gezegd, is nog onduidelijk en het onderzoek lopende. Niemand die iets zegt over de andere schoten, die buiten het parlement en weg van het oorlogsmunument werden gesignaleerd. Was er dan toch maar één schutter?

  Volgens tv-commentatoren wil men eerst de identititeit en de omgeving van de gedode schutter kennen, alvorens men meer details bekendmaakt.

 • Rudi Rotthier

  Alarmniveau was opgetrokken naar matig

  Gisteren had Canada de inschatting van de veiligheidssituatie gewijzigd van veilig naar gematigd.

  Er was aan militairen gezegd geen uniform te dragen in het publiek - tenzij ze in functie waren.

 • Katrin Swartenbroux

  'We zullen niet geïntimideerd worden'

  Jason Kenney, minister van onder meer Multiculturaliteit:

 • Rudi Rotthier

  Lock down in overheidsgebouwen

  Alle overheidsgebouwen en scholen in Ottawa zijn op slot, wat betekent dat tienduizenden kinderen en ambtenaren in hun gebouwen vastzitten. Gebouw per gebouw wordt door de politie doorzocht. De bruggen rond Ottawa zijn eveneens gesloten. Dat alles blijkbaar om een klopjacht op verdachten te vergemakkelijken.

 • Rudi Rotthier

  Canada in shock

  Canada, dat zichzelf ziet als een baken van vreedzaamheid, werd nu binnen drie dagen twee keer opgeschrikt door een aanslag. Eerst reed een recente bekeerling in op 3 militairen, en nu werd in hoofdstad Ottawa een soldaat gedood. Het nieuws zoals tot nu bekend leest u hier.

Onze partners