Grote baas van Fyra opgepakt wegens corruptie

12/02/13 om 10:06 - Bijgewerkt om 10:06

De Italiaanse politie heeft de CEO van Finmeccanica, de maker van de Fyra, opgepakt op verdenking van corruptie. Dat melden Italiaanse media en Wall Street Journal.

Grote baas van Fyra opgepakt wegens corruptie

© Reuters

Guiseppe Orsi, CEO van Finmeccanica, de maker van de Fyra, is opgepakt voor ondervraging in een corruptiezaak. Het gerecht onderzoekt internationale corruptie, afpersing en persoonlijke verrijking. Het onderzoek richt zich op enkele topmannen, op Finmeccanica en de helikopterafdeling van het bedrijf. Orsi is nog niet in staat van beschuldiging gesteld.

Helikopters
Volgens de Italiaanse krant Corriere della Sera gaat het om een onderzoek naar smeergeld dat is betaald bij de verkoop van 12 helikopters aan India. Het zou gaan om een bedrag van 530 miljoen euro.

Volgens de Wall Street Journal is de arrestatie bevestigd door de Italiaanse openbare aanklager Eugenio Fusco.

Ook tegen Bruno Spagnolini, baas van AgustaWestland, dat een dochteronderneming is van Finmeccanica, is een aanhoudingsmandaat uitgevaardigd. Hij staat onder huisarrest wegens dezelfde motieven: internationale corruptie, afpersing en persoonlijke verrijking.

Van twee tussenpersonen in het betalen van steekpenningen, die in Zwitserland wonen, heeft Italië de uitlevering gevraagd.

OmkopingFinmeccanica weigert voorlopig ieder commentaar. De afgelopen maanden heeft Orsi categoriek ontkend dat hij of zijn bedrijf zich schuldig zouden hebben gemaakt aan omkoping.

De Italiaanse overheid is voor meer dan 30 procent eigenaar van Finmeccanica. Orsi heeft eerder gezegd dat hij ontslag neemt als CEO wanneer de Italiaanse staat hem daarom vraagt.

In ons land ligt het bedrijf onder vuur als maker van de Fyra, de hogesnelheidstrein tussen Brussel en Amsterdam die een rijverbod kreeg omdat hij onveilig is. (EE)

Lees meer over:

Onze partners