Groeiende kritiek op Golfstaten en Saudi’s die geen vluchtelingen opnemen: ‘Zij zijn de echte ongelovigen’

Een cartoon die in een Saudische krant verscheen, waarbij de verschanste bewoner van de Golf de EU tot actie aanmaant © /
Rudi Rotthier

De BBC geeft een overzicht van de toenemende kritiek richting rijke Golfstaten en Saudi-Arabië. Die landen blijven helemaal passief terwijl zich in hun regio een humanitaire crisis afspeelt.

Voor wie af en toe een kijkje neemt op nieuwssites uit het Midden-Oosten is het een bekend gegeven. De pers uit de rijke gebieden staat vol met berichten over Europa en Turkijke, of Libanon en Jordanië en wat de vluchtelingencrisis in sommige gebieden aanricht, maar over de rol van de eigen landen? Oh maar. Dan verneem je makkelijker iets over de recente reclamecampagne voor Emirates, met Friends-actrice Jennifer Aniston in een dure hoofdrol, of over een ontmoeting van de Saudische koning met een Amerikaanse tweeling die hij sinds 1947 niet meer heeft gezien.

De afwezigheid van ook maar een begin van opvang van vluchtelingen in landen die zich, beter dan Jordanië bijvoorbeeld, kunnen permitteren om iets te doen, wordt daarentegen meer en meer aangekaart op sociale media.

De BBC geeft een overzicht van redenen en reacties.

Eerstens: waarom staan de vluchtelingen zelf niet aan te schuiven aan de grens met Saudi-Arabië of de Emiraten, Koeweit, Bahrein? De verklaring is simpel: ze weten dat ze niet welkom zijn en dat ze er naar alle waarschijnlijkheid niet binnengeraken. Er bestaan wat de BBC “ongeschreven beperkingen” noemt.

Liever Nepalezen

Syriërs hebben bijvoorbeeld een werkvisum nodig, de aanvraag daarvan is duur en geeft weinig kans op succes. Wie geen tijd en geld heeft, kan er beter niet aan beginnen. De landen in kwestie halen liever arbeid binnen uit Zuid-Oost-Azië binnen, uit landen als Nepal of Bangladesh.

Wie geen visum kan aanvragen of kan betalen, wacht een moeizame tocht door de woestijn (vaak letterlijk) met veel risico om onderweg of ten laatste aan de grens tegengehouden en teruggestuurd te worden.

In het beste geval geven de rijke Golfstaten geld aan arme landen die aan opvang doen (of aan ngo’s, of aan internationale instanties).

Op sociale media wordt die afwezigheid in de opvang van rijke Arabische landen minder en minder gepikt.

Er is een Arabische hashtag gelanceerd onder de vertaalde naam ‘Verwelkomen van Syrische vluchtelingen is een plicht van de Golf’ die de voorbije week volgens de BBC 33.000 keer is gebruikt.

Een groep die onder het Arabisch equivalent van ‘De Syrische Gemeenschap in Denemarken’ opereert, plaatste een video op Facebook waarin Syrische vluchtelingen getoond worden die opgelucht, soms uitgelaten, Oostenrijk binnenkomen. In commentaar op die video schreef iemand: “Hoe vluchtten we uit de regio van onze islamitische broeders, die grotere verantwoordelijkheid voor ons zouden moeten nemen dan de landen die ze als ongelovig (infidel) bestempellen.” In reactie pikte iemand hierop in: “Ik zweer bij de almachtige God dat het de Arabieren zijn die ongelovig zijn”.

Ongastvrije mensen’

Een van de weinige uitzonderingen op de verzwijgende aanpak van de Golfpers werd geleverd door de Saudische krant Makkah News (gevestigd in Jeddah).

Die krant publiceerde een cartoon waarop een man in traditionele kledij van de Golf, die uit een deur kijkt die beveiligd wordt met prikkeldraad, wijst naar een deur met de vlag van de EU erop. “Laat hen binnen, jullie ongastvrije mensen”, roept de man in de richting van Europa – in de Arabische versie van de cartoon. De cartoon werd talloze keren via Twitter gedeeld.

Onlangs de vele duizenden oproepen via sociale media is er geen teken dat de Golfstaten zinnens zouden zijn vluchtelingen op te nemen, aldus de BBC.

Partner Content