Griekenland vliegt 30 vluchtelingen over naar Luxemburg

04/11/15 om 15:17 - Bijgewerkt om 15:17

Griekenland heeft 30 vluchtelingen met het vliegtuig overgebracht naar Luxemburg. Het gaat om de eerste vluchtelingen die vanuit Griekenland zijn overgebracht naar een andere EU-lidstaat in het kader van het herverdelingsplan van de Europese Unie (EU).

Griekenland vliegt 30 vluchtelingen over naar Luxemburg

© Belga Image

Eerder waren vanuit Italië reeds Eritreërs en Syriërs overgebracht naar Zweden en Finland. Volgens de Europese Commissie zijn al 86 vluchtelingen herverdeeld.

Luxemburg

De 30 mensen, 4 Syrische en 2 Iraakse families met kinderen, vertrokken vanochtend op de luchthaven van Athene, waar een kleine ceremonie werd gehouden. De Griekse premier Alexis Tsipras, de voorzitter van het Europees parlement Martin Schulz, EU-commissaris voor Migratie Dimitris Avramopoulos en de Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken Jean Asselborn waren aanwezig.

Tsipras zei dat ze een 'reis van hoop' maakten, maar ook dat ze slechts een minieme fractie uitmaken van de honderdduizenden mensen die dit jaar op de kusten van Europa aankwamen. In Griekenland alleen kwamen meer dan 600.000 migranten toe via de zee.

In Luxemburg zullen de families twee dagen in een registratiecentrum verblijven en vervolgens twee tot drie maanden in een tijdelijke verblijf, terwijl de autoriteiten hen helpen om permanente woningen, scholen en jobs te vinden. Dat meldt BBC World News.

Omstreden

Een aantal Europese landen besliste in september tot de herverdeling van bijna 160.000 vluchtelingen uit Italië en Griekenland naar Noord- en West-Europa. Het zogenaamde hervestigingsprogramma begon een maand geleden, maar verschillende EU-lidstaten zijn ertegen gekant.

Gisteren raakte bekend dat in oktober iets meer dan 218.000 vluchtelingen en migranten de Middellandse Zee overstaken richting Europa, een nieuw maandrecord volgens het VN-vluchtelingencommissariaat UNHCR. (KVDA)

Onze partners