Gorbatsjov waarschuwt in Krimcrisis voor nieuwe Koude Oorlog

14/03/14 om 14:34 - Bijgewerkt om 14:34

Michail Gorbatsjov (83), de voormalige leider van de Sovjet-unie, heeft in verband met de Krimcrisis gewaarschuwd voor een nieuwe Koude Oorlog.

Gorbatsjov waarschuwt in Krimcrisis voor nieuwe Koude Oorlog

Michail Gorbatsjov © BELGAIMAGE

Michail Gorbatsjov (83), de Russische winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede en voormalig leider van de Sovjet-unie, heeft in verband met de Krimcrisis gewaarschuwd voor een nieuwe Koude Oorlog.

'Het belangrijkste is dat aan de gevaarlijke escalatie een eind wordt gemaakt, een oplossing wordt gevonden die door de bevolking van Oekraïne en Rusland wordt gesteund en een nieuwe Koude Oorlog wordt voorkomen'. Dat schreef de vroegere Sovjetpresident in een op zijn website gepubliceerde brief. Gorbatsjov herhaalde een appèl aan Kremlinbaas Vladimir Poetin en de Amerikaanse president Barack Obama om in het conflict in Oekraïne samen een uitweg te zoeken.

Gorbatsjov wijt de crisis aan een gevolg van de implosie van de Sovjetunie meer dan 20 jaar geleden. 'Ik heb destijds al gewaarschuwd voor de gevaarlijke vernietigende daden van het Russisch bestuur', schreef Gorbatsjov voorts. De toenmalige Russische president Boris Jeltsin (1931-2007) had in 1991 samen met zijn Oekraïnse en Wit-Russiche collega's de ontbinding van de Sovjetunie met een verdrag bezegeld. 'De Opperste Sovjet van de Russische Federatie onthaalde deze vernietiging van de Sovjetunie op applaus, zonder ook maar met een woord te verwijzen naar de Krim en Sevastopol', hekelde Gorbatsjov. Hijzelf had toen met alle toelaatbare politieke middelen voor het behoud van een homogene staat gevochten.

(Belga/SD)

Onze partners