Gewapende troepen bestormen legerpost in de Krim

07/03/14 om 22:39 - Bijgewerkt om 22:39

Gewapende mannen hebben een Oekraïense legerpost op de Krim overgenomen. De aanvallers zijn vermoedelijk etnische Russen. Na de overname zijn gespannen onderhandelingen begonnen.

Gewapende troepen bestormen legerpost in de Krim

Gemaskerde mannen - vermoedelijk Russiche soldaten - blokkeren een Oekraïense militaire installatie in de Krim. © REUTERS

Bij de bestormingen zijn geen schoten gelost, meldt een journalist van persbureau Reuters. Een truck zou het gesloten hek van de legerbasis hebben geforceerd, waarna de basis werd bestormd door gewapende mannen. Het gaat om een legerpost op vijf kilometer van de havenstad Sebastopol, de basis van de Russiche Zwartezeevloot.

Zo'n zeventig Oekraïense militairen waren aanwezig op de basis. De gewapende mannen die de basis bestormd hebben, eisen dat de militairen zich overgeven. Een Oekraïense functionaris is aan het bemiddelen tussen de partijen.

Bezetters

De nieuwe pro-Russische regering in de Krim verklaarde donderdag dat Oekraïense militairen als 'bezetters' worden beschouwd.

Vicepremier Roestam Temigarliev zei dat de Oekraïense strijdkrachten moeten kiezen voor Oekraïne of Rusland. Ze kunnen hun wapens neerleggen, hun posten verlaten, het Russische staatsburgerschap aanvaarden en zich aansluiten bij het Russische leger. Als ze daar niet mee instemmen, zijn wij bereid hun een vrijgeleide aan te bieden van het grondgebied van de Krim naar hun Oekraïense moederland." (Elsevier/Shari Deira/TV)

Lees meer over:

Onze partners