Generaal ‘mad dog’ Mattis wordt Trumps minister van Defensie

Donald Trump met generaal James Mattis © REUTERS

De Amerikaanse president-elect Donald Trump zal de gepensioneerde generaal James Mattis nomineren als minister van Defensie. Dat heeft hij aangekondigd tijdens een toespraak in Cincinatti.

“We gaan ‘Mad Dog’ Mattis nomineren als minister van Defensie”, aldus Donald Trump tijdens de eerste stop van zijn bedankingstournee. “We gaan dat maandag pas aankondigen, dus hou het nu nog stil.”

Trump, die zijn verkiezingsbelofte herhaalde dat hij meer in het leger zou investeren, noemde Mattis (66) “het dichtste dat we komen bij een generaal George Patton in deze tijd”.

Mattis is in ieder geval een van de bekendste en meest invloedrijke militairen van zijn generatie.

De naam van de voormalige generaal Mattis circuleert al langer, maar eerder op de dag liet een woordvoerder van Trump nog weten dat de beslissing nog niet was genomen.

Mattis heeft er een militaire dienst van meer dan veertig jaar opzitten. In 2003 voerde hij de Eerste Marine-divisie aan bij de invasie van Bagdad. Onder president Barack Obama werd hij de opperbevelhebber van Central Command.

‘Leuk om sommige mensen neer te schieten’

Zijn oorlogsalias was ‘chaos’. Men noemt hem, blijkbaar tegen zijn zin, ‘mad dog’ omdat hij ooit een vechtersbaas was, en hij wordt ook de ‘warrior-monk’ (krijger-monnik) genoemd omdat hij een levenslang vrijgezel is. Hij staat bekend als iemand die ondiplomatisch kan zijn en die voor niemand zijn mond houdt, ook niet voor een president.

“Het is leuk om sommige mensen neer te schieten”, zei hij tijdens een panelgesprek in 2005. Hij verwees naar Taliban, “die vrouwen vijf jaar slaan omdat ze niet gesluierd gingen”.

Mattis is een hevige tegenstander van het huidige Amerikaanse beleid rond Iran, omdat er volgens hem niets gedaan werd om de Iraanse bedreiging voor de stabiliteit in het Midden-Oosten te counteren. Hij vindt dat Iran de grootste bedreiging vormt voor vrede in het Midden-Oosten. Hij zei eerder dit jaar wel dat hij niet inziet hoe de VS het nucleair akkoord met Iran kunnen opblazen, tenzij er een duidelijke overtreding gebeurt door Iran.

Hij had ook veel kritiek voor de aanpak van president Barack Obama in Irak en Afghanistan en zijn strijd tegen het terrorisme. Hij vond dat het Obama ontbrak aan een “algemene strategie”.

In het algemeen wil hij een harder buitenlands beleid.

Tegen waterboarding

Hij is in tegenstelling tot de nieuwe president geen voorstander van toenadering tot Rusland, dat hij ervan beschuldigt “de Navo te willen vernietigen”.

Hij is een tegenstander van de foltertechniek van waterboarding, die Trump beloofde te legaliseren in het kader van de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat. In gesprek met The New York Times gaf Trump vorige week aan dat Mattis hem gezegd had dat “een pakje sigaretten en enkele biertjes” beter werkte dan martelen.

De wet bepaalt dat een militair 7 jaar moet afgezwaaid vooraleer zij of hij in aanmerking voor een functie op het ministerie van Defensie. Mattis ging pas drie jaar geleden met pensioen. Maar CBS meldt dat de leiders in het parlement hebben toegezegd dat ze de regeling zullen aanpassen.

Mattis zou de eerste ex-generaal zijn die minister van Defensie wordt sinds 1950, toen George Marshall minister werd onder Harry Truman.

Amnesty

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International waarschuwde snel na Trumps aankondiging voor de “duistere en tegenstrijdige standpunten over de mensenrechten” van Mattis, die zeker aan bod moeten komen tijdens zijn aanstellingsproces. Zo heeft Mattis volgens de ngo verklaard dat de gevangenen op Guantanamo daar voor altijd moeten blijven, zelfs zonder officiële aanklacht. “De VS zullen nooit gezien worden als leider op vlak van mensenrechten als ze terugkeren naar folteringen en mensen onbeperkt opsluiten zonder aanklacht. Tijdens zijn confirmatieproces moet generaal Mattis deze contradictorische uitspraken verduidelijken en zich engageren om de mensenrechten te bewaren”, aldus Amnesty, dat zich bezorgd toont over de mensenrechten in de Trump-administratie.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content