Galant zoekt tips om aantal verkeersdoden te verminderen: ‘Ik ben een minister, geen tovenaar’

Minister van Verkeer Jacqueline Galant (MR) © BELGA

De overheid slaagt er maar niet in om het aantal dodelijke verkeersslachtoffers snel genoeg te laten dalen. Federaal mobiliteitsminister Jacqueline Galant (MR) onderkent haar machteloosheid en roept burgers nu op om zelf met voorstellen te komen.

Ze publiceert daarover een open brief in De Standaard en Le Soir.

Daarin geeft minister Galant toe dat België er niet in zal slagen tegen 2020 het aantal dodelijke verkeersslachtoffers tot maximaal 420 te beperken, zoals enkele jaren geleden is afgesproken op een Staten-Generaal van de Verkeersveiligheid, een halvering tegenover 2010 toen er 840 doden vielen. “Het blijft een feit dat er nog altijd te veel verkeersongevallen gebeuren. Veel te veel.”

Vorig jaar kwamen 715 mensen om in het Belgisch verkeer, terwijl dat volgens de doelstellingen veel minder zou moeten geweest zijn.

Galant wijst erop dat “de impact van de overheid zijn limieten bijna heeft bereikt”. Ze verwijst naar de strengere bestraffing van recidivisten, de hogere pakkans en andere maatregelen die genomen zijn.

‘Zonder opgeheven vingertje’

“Ik ben een minister, geen tovenaar”, aldus Galant. Daarom roept ze de hulp in van de gewone burger. Die zal op een nieuwe Staten-Generaal eind dit jaar voorstellen kunnen doen.

“Beslissingen waar iedereen zich in kan vinden, zodat de overheid niet de boeman is met het opgeheven vingertje.'”

Werkgroepen rond de wegcode, pakkans, recidive, technologie en ongevallenanalyse starten volgende maand. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden op de website www.sgvv2015.be.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content