Franse regering wil noodtoestand verlengen 'tot IS verslagen is'

22/01/16 om 15:30 - Bijgewerkt om 15:43

Ondanks tegenkantingen van mensenrechtendeskundigen van de VN, wil de Franse regering de noodtoestand verlengen.

Franse regering wil noodtoestand verlengen 'tot IS verslagen is'

Manuel Valls © AFP

De Franse regering wil de noodtoestand verlengen. Die is van kracht sinds de terreuraanslagen in Parijs. Eerste minister Manuel Valls kondigde in een interview met de Britse omroep BBC aan dat de noodtoestand zal verlengd worden, tot de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) verslagen is. In dat interview zei Valls ook dat de Europese Unie een "ernstig risico" loopt door de vluchtelingencrisis.

'In oorlog'

Frankrijk bevindt zich "in oorlog", aldus Valls. "Zolang de bedreiging bestaat, moeten we alle noodzakelijke middelen aanwenden." Het parlement moet nog instemmen met een verlenging van de noodtoestand.

Eerder had de Franse minister van Defensie, Jean-Yves Le Drian, zich al voor een langere noodtoestand uitgesproken. Dat zou nodig zijn, "omdat het bijdraagt tot onze veiligheid", zei hij aan de zender France24. President François Hollande zei ook de noodtoestand, nog van kracht tot 26 februari, te zullen verlengen.

Meer speelruimte

Het Franse parlement had de door de regering afgekondigde noodtoestand na de aanslagen van 13 november - waarbij 130 doden vielen - met 3 maanden verlengd. De regering wil nu een grondwetswijziging om op dat domein meer speelruimte te krijgen.

Mensenrechtendeskundigen van de Verenigde Naties (VN) vinden nochtans dat Frankrijk te ver gaat in het beperken van de vrijheden in het kader van de strijd tegen terreur. Zij hebben het land aanbevolen om de noodtoestand niet te verlengen.

Vluchtelingen

Valls zei de BBC nog dat Europa niet alle vluchtelingen die de oorlogen in Irak en Syrië ontvluchten, kan opnemen. "Onze samenlevingen zullen volledig gedestabiliseerd worden", zei hij.

Europa moet volgens hem dringend actie nemen om de buitengrenzen te controleren. "Als Europa niet in staat is haar grenzen te beschermen, zal het eigenlijke idee van Europa in vraag gesteld worden", klinkt het. (Belga/AVE)

Onze partners