VN: 'Frankrijk gaat te ver in strijd tegen terreur'

19/01/16 om 15:13 - Bijgewerkt om 15:13

Gaat Frankrijk te ver in de strijd tegen terreur? Mensenrechtendeskundigen van de VN vinden van wel en spreken van 'disproportionele beperkingen aan de fundamentele vrijheden.'

VN: 'Frankrijk gaat te ver in strijd tegen terreur'

© Belga Image

Mensenrechtendeskundigen van de Verenigde Naties (VN) hebben Frankrijk aanbevolen om de noodtoestand na 26 februari niet meer te verlengen. Zij oordelen dat die "buitensporige en disproportionele beperkingen aan de fundamentele vrijheden oplegt".

Behalve de noodtoestand, uitgeroepen na de aanslagen van 13 november in Parijs, hekelen de vijf VN-rapporteurs ook de wet op het toezicht op het e-mailverkeer. De aanbevelingen van de rapporteurs hebben geen dwingend karakter.

Wij roepen Frankrijk op om, terwijl het debatteert over verstrenging van de maatregelen in de strijd tegen het terrorisme, de genomen en te nemen maatregelen op strafrechtelijk gebied te herzien en te herroepen om te verzekeren dat zij voldoen aan het internationale mensenrecht, luidt het in het rapport.

Milieuactivisten

Met het uitroepen van de noodtoestand heeft de uitvoerende macht in Frankrijk zichzelf - tijdelijk - extra bevoegdheden toegekend, die de weg kunnen openen naar afbraak van de rechtsstaat en willekeur in de rechtsgang.

Bijzonder verontrustend vinden de VN-rapporteurs dat na de aanslagen van Parijs milieuactivisten een verbod tot manifesteren hadden gekregen (ten tijde van de VN-milieutop in de Franse hoofdstad). Dat was noodzakelijk noch proportioneel, oordelen ze. (Belga)

Onze partners