Franse regering gaat boerka verbieden

21/04/10 om 15:08 - Bijgewerkt om 15:08

President Nicolas Sarkozy kondigt voor volgende maand een wetsvoorstel aan.

De Franse regering heeft woensdag een wetsvoorstel aangekondigd dat een algemeen verbod op het dragen van een boerka op openbare plaatsen zal invoeren.

Volgens de Franse president Nicolas Sarkozy zal het wetsvoorstel in mei worden ingediend. Het zal dus ruimer zijn dan een verbod op het dragen van de allesverhullende islamitische kledij in openbare dienst, maar op alle openbare plaatsen gelden.

Sarkozy heeft volgens zijn woordvoerder tijdens de ministerraad herhaald dat de boerka een aanslag is op de waardigheid van de vrouw.

Volgens Sarkozy is de boerka een teken dat een gemeenschap zich terugplooit op zichzelf en een verwerping van de Franse waarden. De boerka wordt in Frankrijk naar schatting door tweeduizend vrouwen gedragen.

De keuze van de Franse regering voor een wetsvoorstel betekent dat ze het voorstel aan de Raad van State zal moeten voorleggen.

De Franse Raad van State wees onlangs een totaal boerkaverbod af. Volgens het hoge rechtscollege is er voor een dergelijk verbod geen onbetwistbare juridische basis.

De Raad meent wel dat de verplichting om het gezicht onbedekt te laten uit veiligheidsredenen op sommige plaatsen gerechtvaardigd is.

Lees meer over:

Onze partners