Franse parlementariër wil 'Guantánamo voor jihadisten'

28/08/15 om 16:00 - Bijgewerkt om 15:59

Een Franse rechtse parlementariër wil een soort Guantánamo voor jihadisten oprichten in Frankrijk. Dat meldt de Nederlandse krant het Parool.

Franse parlementariër wil 'Guantánamo voor jihadisten'

© Reuters

Aanslagen worden niet vaak gepleegd worden door mensen die niet 'bekend zijn bij de inlichtingendiensten' . Dat wil dan zeggen dat hun namen in een database van gevaarlijke personen staan. Sommigen dragen de stempel 'S' - dat betekent dat ze een potentieel gevaar zijn.

Ondanks die status is het echter niet de bedoeling om iemand aan te houden, enkel om te weten waar de 'mogelijk gevaarlijke' man of vrouw uithangt. De radicaal moet dus iets doen vooraleer hij gepakt wordt.

'Waarom geesteszieken wel en jihadisten niet?'

Omdat hij dit een ondraagbaar idee vindt, wil Frans parlementslid Éric Ciotti van het centrumrechtse UMP de gevaarlijkste radicalen in een detentiekamp onderbrengen. 'Een Franse versie van de Amerikaanse jihadistengevangenis Guantánamo', zo schrijft de krant.

Een commissie en een rechter zouden dan moeten oordelen over wie er preventief opgesloten wordt, zoals een Syriëstrijder bijvoorbeeld. 'We hebben in Frankrijk ook een systeem om gevaarlijke geesteszieken van straat te houden, waarom kan dat wel?', aldus Ciotti op de radio. (NSK)

Lees meer over:

Onze partners