Ex-militairen vallen Obama aan: 'Ú hebt Bin Laden niet gedood' (VIDEO)

18/08/12 om 03:27 - Bijgewerkt om 03:27

VS-president Barack Obama wordt belaagd door een groep ex-militairen die hem verwijten dat hij politiek misbruik maakt van de raid op Osama bin Laden en geheime informatie gelekt heeft.

De groep heet 'Special Operations Opsec Education Fund' en zette deze week een 22 minuten lange video online onder de titel 'Dishonorable Disclosures'. Daarin wrijft ze Obama aan dat hij informatie aan de pers lekte die de nationale veiligheid van de VS en die van de troepen in gevaar brengt, en dat hij onterecht zichzelf op de borst klopt voor de raid in Pakistan waarbij op 1 mei 2011 Al-Qaedaleider Osama bin Laden gedood werd.

De aanval doet denken aan het offensief van de Swift Boat Veterans for Truth op de Democratische presidentskandidaat John Kerry in 2004. Die groep Vietnamveteranen met Republikeinse banden beschuldigde Kerry er - valselijk - van dat hij zijn decoraties uit de conflict niet verdiend had.

Nu wordt Obama op zijn beurt 'ge-swiftboat', zeggen de Democraten.

Partijconnecties

Eén van de mensen die te zien zijn in de video van Opsec (kort voor 'operational security') is ex-Navy SEAL Ben Smith, die voorheen optrad als woordvoerder voor de rechts-populistische Tea Party en een aantal Republikeinse politieke kandidaten.

De groep beweert politiek neutraal te zijn. Dat is echter moeilijk te geloven, want de voorzitter is een andere voormalige Navy SEAL, Scott Taylor, die in 2010 als Republikein opkwam voor een federale parlementszetel in de staat Virginia en verloor. De groep deelt haar kantoren in Alexandria, net buiten Washington DC, met de Trailblazer Group, een Republikeinse firma voor campagneconsulenten.

Zware beslissingen

Concreet vindt Opsec dat president Obama onterecht het krediet opeist voor de raid op Bin Laden. "Meneer de president, ú heeft Osama Bin Laden niet gedood, dat heeft Amerika gedaan. Het werk dat het Amerikaanse leger heeft gedaan, heeft Bin Laden gedood, niet u", zegt Ben Smith in de video

Tijdens een interview met CNN gaf admoraal William McCraven, de bevelhebber van de Navy SEAL's die Bin Laden uitschakelden, echter aan dat Obama wel degelijk een grote rol speelde in de missie. "Vergis je niet, het was de president die de last van deze operatie op zijn schouders droeg, zware beslissingen nam en van doorslaggevend belang was in deze missie."

Heroïsch werk
Toen hij de dood van Bin Laden rechtreeks op televisie aankondigde, schreef Obama het succes van de operatie toe aan "tien jaar onvermoeibaar en heroïsch werk van onze militairen en contra-terrorismeprofessionals." In de Opsec-video is die passage niet te zien.

De Opsec-veteranen beschuldigen de regering Obama er ook van dat ze bewust informatie lekt over geheime operaties. "Het is mijn burgerplicht om de president te vertellen dat hij moet stoppen met informatie lekken aan de vijand", zegt Smith.

Veel van de lekken die Smith en collega's Obama aanwrijven, gaan echter over zaken die al lang voor de Bin Laden-raid bekend waren. Dat de VS drones gebruikte in Pakistan, bijvoorbeeld. of dat de SEAL's gebruikt worden voor dit soort missies.

De regering Obama zegt overigens steevast dat ze wie lekt, zal bestraffen. Minister van Justitie Eric Holder heeft twee onderzoeksrechters aan het werk gezet om lekken te vinden.

Roekeloze retoriek
Obama's woordvoerder Ben LaBolt stelde dat de Republikeinen de campagne van 2004 tegen John Kerry nog eens willen overdoen. "De Republikeinen verlagen zich tot Swiftboat-tactieken omdat Mitt Romney over buitenlands en veiligheidbeleid niets te bieden heeft dan roekeloze retoriek", zei hij.

Scott Taylor houdt echter voet bij stuk. "Dit gaat over meer dan politiek", zei hij aan The New York Times. "Mensen in deze groep, inclusief mezelf, hebben meer dan genoeg vrienden begraven." (TV)

Onze partners