Eurozone bereid tot striktere controle nationale begrotingen

18/05/10 om 11:22 - Bijgewerkt om 11:22

Dat heeft voorzitter Jean-Claude Juncker van de eurogroep gezegd na afloop van een vergadering in Brussel.

De ministers van Financiën van de eurozone zijn bereid te praten over het voorstel van de Europese Commissie om de ontwerpbegrotingen aan een Europees onderzoek voor te leggen vooraleer ze in de nationale parlementen worden besproken.

Vorige week had voorzitter Jose Manuel Barroso van de Europese Commissie voorgesteld dat de lidstaten vanaf 2011 al in de lente de krachtlijnen van hun volgende begroting zouden indienen bij Europa.

Het voorstel kwam er om een herhaling van de Griekse crisis te voorkomen. Momenteel worden de begrotingen pas op het einde van het jaar aan het Europese beleidsniveau bezorgd, nadat ze ziijn goedgekeurd in de nationale parlementen.

Budgettaire discipline

Na de vergadering van de eurogroep die maandagavond in Brussel plaatshad, verklaarde voorzitter Jean-Claude Juncker dat het om een goed voorstel gaat.

Een voorafgaandelijk onderzoek van de nationale ontwerpbegrotingen kan de budgettaire discipline vergroten, aldus Juncker.

Volgens hem is het niet de bedoeling afbreuk te doen aan de budgettaire bevoegdheden van de nationale parlementen.

Maar de Eurogroep wil dat de ministers van Financiën van de eurozone onder elkaar de verschillende ontwerpbegrotingen kunnen bespreken, aldus Juncker.

Volgens hem is het de bedoeling dat de nationale parlementen hun beslissing 'met kennis van zaken' kunnen nemen en weten wat de impact van hun beslissingen is op andere landen.

Onze partners