Europees Hof geeft groen licht voor wietpas

16/12/10 om 11:58 - Bijgewerkt om 11:58

Het Europees Hof van Justitie heeft geen moeite met een 'wietpas' in Nederland, maar de Nederlandse RvS buigt zich nog over de zaak.

De 'wietpas' van de Nederlandse gemeente Maastricht is niet in strijd met het Europees recht. Dat heeft het Europees Hof van Justitie donderdag geoordeeld. De Nederlandse Raad van State moet echter nog uitspraak doen. Intussen dreigt de gemeenteraad van Maastricht zich tegen een wietpas te verzetten.

De Nederlandse minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten wil dat er in de Brabantse coffeeshops versneld een wietpas wordt ingevoerd. Met die maatregel wil hij geweld dat is gelinkt aan drugs in de provincie aan banden leggen en het voor minderjarigen moeilijker maken om aan drugs te komen.

De Nederlandse Raad van State legde het pasjessysteem voor aan het Europees hof van Justitie in Luxemburg omdat coffeeshophouders in Maastricht zich verzetten tegen de invoering van de pas. Maar volgens het Europees hof mag de maatregel genomen worden om de openbare orde te handhaven, zo meldt het Nederlandse persbureau ANP.

De Nederlandse RvS liet donderdag echter weten dat ze 'vermoedelijk voor de zomer van volgend jaar' uitspraak zal doen in een geschil tussen de gemeente Maastricht en een coffeeshophouder.

'Nu het Hof van Justitie in Luxemburg zijn arrest heeft gewezen,
betekent dit niet dat daarmee een einde is gekomen aan de zaak. De raad heeft vragen gesteld over de uitleg van bepaalde Europese regels, meer in algemene zin. We hebben de antwoorden nodig om in deze concrete zaak te oordelen', aldus een woordvoerster. De invoering van de wietpas kan bijgevolg nog maanden duren.

Gemeenteraad Maastricht tegen wietpas Intussen raakte bekend dat een meerderheid van de gemeenteraad van Maastricht tegen de invoering van een wietpas is gekant. Uit een persbericht dat donderdag werd verspreid, blijkt dat een meerderheid van de raadsleden (22 van de 39) in januari een amendement zal steunen om de invoering ervan onmogelijk te maken.

Onze partners