EU stuurt waarschuwing naar Poolse regering

24/12/15 om 00:02 - Bijgewerkt om 00:03

De Europese Commissie maant de Poolse regering om de principes van de rechtstaat te respecteren. De waarschuwing, in een brief van Europees vice-voorzitter Frans Timmermans, komt er naar aanleiding van een wet die het Grondwettelijk Hof in Polen kan verlammen. Critici menen dat dit de democratie in gevaar brengt.

EU stuurt waarschuwing naar Poolse regering

Frans Timmermans, vicevoorzitter van de EU-commissie © REUTERS

Het wetsvoorstel werd ingediend door de Poolse partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS), die sinds oktober aan de macht is in het land. De tekst werd dinsdagavond goedgekeurd in het Poolse parlement. Ze moet nu nog naar de Senaat, waar PiS de meerderheid heeft.

Door de wet zou het Grondwettelijk Hof niet langer kunnen fungeren als controleorgaan voor de regering. Zo moeten minstens 13 van de 15 rechters aanwezig zijn en is er steeds een tweederdemeerderheid vereist, in plaats van de huidige gewone meerderheid.

'Invloed van de oppositie'

De Europese Commissie vraagt de Poolse regering in de brief om "deze wet uiteindelijk niet aan te nemen, of minstens te wachten met de uitvoering ervan tot alle kwesties in verband met de impact voor de onafhankelijkheid en het functioneren van het Hof volledig zijn onderzocht".

De Poolse regering wordt gevraagd de Commissie zo snel mogelijk te informeren. De regering reageert ontstemd en meent dat Frans Timmermans is beïnvloed door de Poolse oppositie. "Ik betreur het en zou graag met hem discussiëren als ik de gelegenheid heb, om hem de omstandigheden uit te leggen", aldus de Poolse minister van Justitie Zbigniew Ziobro.

(Belga/RR)

Onze partners