EU-landen keuren gemeenschappelijk bankentoezicht goed

ECB-voorzitter Mario Draghi © Reuters

De EU-landen hebben zich Dublin eensgezind achter het gemeenschappelijk toezicht op de bankensector geschaard. De Europese Centrale Bank begint er volgend jaar mee.

Met het gemeenschappelijke toezicht wil Europa het vertrouwen van investeerders in de eigen financiële sector vergroten. De Europese landen bekrachtigen er het compromis mee dat eerder werd gesloten met het Europese Parlement. Het optuigen van een Europese toezichthouder voor banken wordt gezien als de eerste stap naar een bankenunie.

EU-commissaris Michel Barnier (Interne Markt) zei dat voor het vormen van een bankenunie de Europese grondwet niet moet veranderd worden. Duitsland heeft er echter op aangedrongen dat bij een volgende verandering van de tekst, ook de bankenunie in de grondwet zou worden verankerd.

Duidelijke spelregels

In de marge van de top in Dublin drong de Duitse ECB-directeur Jorg Asmussen aan om ook snel duidelijkheid te scheppen over een mechanisme voor de afwikkeling van banken die in de problemen komen. Zo’n regeling is volgens hem noodzakelijk om het vertrouwen in de EU te behouden.

Asmussen ziet niet meteen een probleem in de Cypriotische weg -waarbij de banken zelf en dus ook de spaarders werden aangesproken- maar hij wil vooral “duidelijke spelregels” over wie en in welke orde een bijdrage moet leveren. Zo’n mechanisme komt er volgens hem best tegen 2015 en niet in 2018, zoals eerder was afgesproken.

Europees Commissaris Michel Barnier heeft alvast een voorstel op tafel liggen waarbij in eerste orde de aandeelhouders van de bank zullen worden aangesproken, dan de schuldeisers en “indien nodig” de spaarders, en tot slot een resolutiefonds dat elke staat moet oprichten. De financiële sector zal die fondsen moeten spijzen. Barnier wil dit voorstel graag tegen de zomer goedgekeurd zien. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content