'EU is grootste vredestichter ooit' (Van Rompuy)

12/10/12 om 13:58 - Bijgewerkt om 13:58

De voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy toont zich erg tevreden met het nieuws dat de Nobelprijs voor de Vrede dit jaar naar de Europese Unie gaat.

'EU is grootste vredestichter ooit' (Van Rompuy)

© Reuters

"We waren eeuwenlang in oorlog, kenden twee wereldoorlogen die eigenlijk Europese burgeroorlogen waren. Met de EU kan dat niet meer opnieuw gebeuren", aldus Van Rompuy, die in de prijs een erkenning ziet voor "het werk van de laatste zes decennia". "Vooral ook voor het werk van onze voorgangers en onze burgers, deze en vorige generaties".

Het werk is echter niet af. "We moeten allen onze verantwoordelijkheid opnemen om dit werk voort te zetten, opdat ook de volgende generaties nog steeds alle voordelen zullen kunnen genieten".

Kritiek op Europa

"Dit is een fantastische beslissing", reageerde ook Duits bondskanselier en Europees zwaargewicht Angela Merkel. "Het Nobelcomité heeft het idee van de Europese eenheid verwelkomd", zei ze. "Maar het is tegelijk ook een aansporing en een engagement, ook voor mezelf."

Oud-Commissievoorzitter Jacques Delors ziet er eveneens een politieke beslissing in, zeker "op een moment dat er veel kritiek komt op Europa". Hij hoopt alvast dat "alle regeringsleiders en burgers die zich interesseren in Europa" de prijs als een aanmoediging zullen zien. "De prijs toont dat de waarden van solidariteit en vertrouwen tot een betere wereld kunnen leiden", besluit Delors. (Belga/TE)

Onze partners