Erdogan: 'Grondoperatie is nodig om IS te verslaan'

07/10/14 om 14:51 - Bijgewerkt om 14:51

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft gezegd dat een grondoperatie nodig is om IS te verslaan. 'Kobani is aan het vallen', zei hij.

Erdogan: 'Grondoperatie is nodig om IS te verslaan'

© reuters

Gisteren waren in verschillende wijken in Kobani, een stad in het noorden van Syrië, zwarte IS-vlaggen te zien. De terreurgroep plantte ze boven op een aantal gebouwen om te laten zien dat ze het oostelijke deel van de stad in handen hebben. In en rond de stad zijn al een aantal dagen gevechten aan de gang van Syrische Koerden en jihadisten van IS. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zijn daarbij al minstens 400 doden gevallen.

'Luchtaanvallen zullen niet volstaan'

'Kobani is aan het vallen', zo citeert AFP de Turkse president. 'Er is een grondoperatie nodig om IS te verslaan.' Erdogan bezocht vandaag een vluchtelingenkamp in Gaziantep, een provincie dicht bij de Syrische grens. Tot nu toe voert de internationale coalitie enkel luchtaanvallen uit, maar dat zal volgens de Turkse president niet volstaan. Ook de afgelopen nacht werden IS-doelwitten in de stad gebombardeerd. Honderden mensen sloegen al op de vlucht.

Kobani is strategisch heel belangrijk voor de terreurgroepering. Als de stad valt, is IS een stap dichter bij Aleppo, de grootste stad van Syrië. Daarnaast ligt de stad ook interessant omdat hij dicht tegen de Turkse grens ligt. (JH)

Lees meer over:

Onze partners