IS verovert drie wijken in Syrisch-Turkse grensstad Kobani

06/10/14 om 16:33 - Bijgewerkt op 07/10/14 om 00:59

Strijders van Islamitische Staat (IS) hebben de belangrijke Syrische stad Kobani, aan de grens met Turkije, bereikt. In het oostelijke deel van de stad wappert de zwarte vlag van IS. IS heeft er vervolgens snel drie wijken veroverd.

IS verovert drie wijken in Syrisch-Turkse grensstad Kobani

IS-vlag wappert in Kobani © AFP

Om de Koerdische enclave Kobani - in het Arabisch: Ayn al Arab - wordt al bijna drie weken strijd geleverd tussen Syrische Koerden die de stad proberen te verdedigen, en strijders van Islamitische Staat. Meer dan 160.000 mensen zijn de voorbije weken naar buurland Turkije gevlucht.

Vlaggen

Hoewel de door de Amerikanen geleide coalitie reeds verschillende bombardementen uitvoerde op stellingen van de terreurgroepering in de omgeving van Kobani, lijkt de stad nu toch te vallen.

Anwar Muslim, het hoofd van de zelfverklaarde regionale regering in Kobani, verklaarde volgens persagentschap AFP dat IS-strijders de eerste huizen aan de rand van de stad hebben bereikt. De Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) lanceerden een tegenaanval. Ook de BBC vernam van een lokale functionaris dat IS de controle heeft over Mistenur, een strategische heuvel aan de rand van de stad. De stad, waar nog duizenden burgers verblijven, zal volgens hem 'snel vallen'.

Volgens AFP hingen de jihadisten al twee vlaggen op in een oostelijk deel van de stad, zo is ook te zien op foto's vanuit de Turkse stad Suruç.

En een paar uur later werd vanuit Koerdische bron gemeld dat er straatgevechten aan de gang zijn, en nog wat later dat IS snel drie wijken veroverd heeft.

De IS-vlag wappert in Kobani

De IS-vlag wappert in Kobani © AFP

Gevechten

Afgelopen weekend nog kwamen bij gevechten ten zuidoosten van Kobani minstens 27 mensen om, volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, dat aanleunt bij de Syrische oppositie. Het zou gaan om 16 leden van IS en 11 Koerdische strijders.

Een vrouwelijke Koerdische strijder sleurde bij een zelfmoordaanslag ook 'tientallen extremisten' van IS mee de dood in. De vrouw behoorde tot de YPG, zo stelde de YPG-bevelhebber in Kobane.

Turkije

De nieuwe secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, heeft al gezworen dat de organisatie zijn lidstaat Turkije indien nodig zal beschermen. 'Turkije moet weten dat de NAVO klaarstaat bij eventuele aanvallen op Turkije,' zei de Noor.

Aan de grens kwam het de voorbije dagen opnieuw tot rellen tussen Turkse Koerden en vluchtelingen enerzijds en Turkse regeringstroepen anderzijds. De Koerden zijn boos omdat Turkije zo passief blijft en omdat ze Syrië niet in mogen om te gaan vechten. Volgens analisten is Turkije terughoudend om de Koerden te steunen omdat ze banden hebben met de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK.

Turkse tanks langs de grens met Syrië

Turkse tanks langs de grens met Syrië © AFP

Lees meer over:

Onze partners