Erdogan beëindigt vredesproces met de Koerden

28/07/15 om 13:00 - Bijgewerkt om 13:24

Volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan is het niet mogelijk om het vredesproces met de Koerden verder te zetten.

Erdogan beëindigt vredesproces met de Koerden

Recep Tayyip Erdogan © reuters

De Turkse presient Recep Tayyip Erdogan heeft het vredesproces met de Koerden als beëindigd verklaard. 'Het is niet mogelijk om een vredesproces voort te zetten met degenen die de eenheid en de integriteit van Turkije ondermijnen', zei hij volgens het staatspersagentschap Anadolu.

Oorzaak is het conflict met de Koerdische Arbeiderspartij PKK, dat de afgelopen dagen weer is aangescherpt. Na de zelfmoordaanslag tijdens een pro-Koerdische jongerenbijeenkomst met 32 doden in Suruc dichtbij de Syrische grens, die volgens Turkije door de Islamitische Staat (IS) is gepleegd, doodde de PKK twee politieagenten als vergelding. De organisatie betichtte de wetsdienaars van collaboratie met IS.

Na luchtaanvallen van Turkije op IS in Syrië, maar ook op PKK-bases in het Noord-Iraakse Qandilgebergte, verklaarde de PKK dat de sinds 2013 lopende wapenstilstand geen zin meer had en verklaarde die voor beëindigd. Er volgden nog meer aanslagen op de veiligheidstroepen, waarbij twee soldaten en een lid van de gendarmerie omkwamen.

HDP

Erdogan zei voorts dat er geen verbod komt op de pro-Koerdische oppositiepartij HDP (Democratische Partij van de Volkeren), maar dat er stappen kunnen komen tegen partijleden die banden hebben met extremisten. De HDP had bij de parlementsverkiezingen van 7 juni voor het eerst de kiesdrempel van 10 procent overschreden. Een nieuwe regering werd nog niet gevormd. Het vredesproces met de Koerden was door Erdogan zelf op gang gefloten.

Er heerst internationaal een groeiende bezorgdheid over de marginalisering en polarisering van de Koerdische minderheid, die minstens 15 procent van de Turkse bevolking uitmaakt.

NAVO-bijeenkomst

Intussen vergadert Turkije met alle 28 NAVO-leden over de luchtaanvallen in het noorden van Irak. Deze bijeenkomst komt er op vraag van Turkije die willen praten over artikel 4 van het NAVO-verdrag dat gaat over bedreigingen voor de nationale veiligheid van een lidstaat. Het is nog maar de vijfde keer in de geschiedenis van de NAVO dat een land een spoedbijeenkomst vraagt omdat het zich bedreigd voelt op zijn grondgebied. (Belga/AVE)

Onze partners