Eerste VN-resolutie sinds begin van conflict in Syrië gestemd

14/04/12 om 18:29 - Bijgewerkt om 18:29

In zeldzame eensgezindheid omtrent het conflict in Syrië heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties ingestemd met het sturen van waarnemers naar dat land.

Eerste VN-resolutie sinds begin van conflict in Syrië gestemd

© Belga

Het is de eerste resolutie omtrent Syrië sinds daar dertien maanden geleden een opstand tegen het bewind van president Bashar al-Assad is losgebroken.

De door de volkerenorganisatie uitgestuurde waarnemers moeten niet alleen toezien op de wapenstilstand, maar ook op de terugtrekking van regeringstroepen uit de steden. Die twee punten maken deel uit van het zespuntenplan van VN-gezant Kofi Annan.

De V-Raad roept Damascus op garant te staan voor de veiligheid van de missie "zonder afbreuk te doen aan de bewegings- en toegangsvrijheid van de waarnemers".

De voorhoede zal contact opnemen met alle bij het conflict betrokken partijen. Zij zou nog dit weekeinde naar Syrië kunnen afreizen.

De officiële waarnemers vertrekken pas wanneer de sinds donderdag van kracht zijnde wapenstilstand stabiel is en het regime de zware wapens uit de woonwijken heeft teruggetrokken. (Belga/TE)

Onze partners