Ebola: 'Controles op luchthaven van vertrek zijn doeltreffender dan bij aankomst'

21/10/14 om 04:07 - Bijgewerkt om 05:58

Het is doeltreffender om reizigers te controleren op ebola in de luchthaven van vertrek in West-Afrika dan in de luchthaven van aankomst. Dat zeggen wetenschappers in het Britse medische tijdschrift The Lancet.

Ebola: 'Controles op luchthaven van vertrek zijn doeltreffender dan bij aankomst'

Ebola: koortscontrole op de luchthaven van Panama © Reuters

De wetenschappers, een groep uit Canada, Europa en de Verenigde Staten, bestudeerden het luchtverkeer in de regio. Ze schatten dat er iedere maand drie besmette reizigers vanuit Guinee, Sierra Leone en Liberia zouden vertrekken als er geen controles zouden zijn bij vertrek.

"De beste manier om het risico te beperken voor de internationale gemeenschap is de epidemie bij de bron aan te pakken", zei een medeauteur van de studie, Kamran Khan van het St Michael's Ziekenhuis in Toronto.

'Gevoel van veiligheid'

"Controles in luchthavens buiten Afrika kunnen een gevoel van veiligheid creëren. Maar ze leveren hoogstens een miniem voordeel op én ze wenden geld af dat niet meer kan gebruikt worden voor efficiëntere ingrepen van de openbare gezondheidsdiensten."

Om te controleren op de plaats van vertrek moet er slechts gecontroleerd worden in drie internationale luchthavens, die van Conakry, Monrovia en Freetown. Op de plaats van aankomst moeten een pak meer middelen ingezet worden, op veel meer plaatsen.

De Europese Unie besliste vorige week de doeltreffendheid na te gaan van de controles in de luchthavens van West-Afrika.

Lees meer over:

Onze partners