Duel Franse presidentskandidaten: 'Leugens en laster'

02/05/12 om 22:34 - Bijgewerkt om 22:34

Volgens onze Franse zustersite L'Express is François Hollande de afgetekende winnaar van het ultieme televisiedebat tussen de twee presidentskandidaten. Het ging er bij momenten bitsig aan toe met over en weer verwijten over 'leugens' en 'laster'.

Duel Franse presidentskandidaten: 'Leugens en laster'

© Reuters

Volg zondag de Franse presidentsverkiezingen LIVE op Knack.be vanaf de opening van de kieslokalen.

Lees deze week in Knack Magazine: Hollande of Sarkozy? De verkiezingen van de angst.

De Franse presidentskandidaten Nicolas Sarkozy en François Hollande hebben stevig gedebatteerd op de Franse televisie. Het ging er bij momenten hevig aan toe. Zo noemde Sarkozy zijn politieke tegenstrever een lasteraar en een leugenaar, terwijl Hollande Sarkozy onder meer beschuldigde van vriendjespolitiek.

'François Hollande is de winnaar'
Volgens Eric Mettout, hoofdredacteur van onze Franse zustersite Lexpress.fr heeft François Hollande het debat gewonnen. 'Hij had heel veel te verliezen. Hij heeft zich erg op de vlakte gehouden, ook bij de moeilijke en controversiële thema's. Omdat het debat op het eerste zicht geen echte winnaar opleverde, is hij de winnaar.'

Hollande heeft in de peilingen zoveel voorsprong op Sarkozy dat een gelijkspel voor hem op het zelfde neerkomt als een eclatante overwinning.

Laatste kans om te scoren
Het bijna drie uur durende televisiedebat gold vooral voor aftredend president Sarkozy als de laatste kans om te scoren. Zondag kiezen de Fransen hun nieuwe president.

Inhoudelijk viel Hollande de balans van het presidentschap van Sarkozy aan. "De werkloosheid is gestegen, onze concurrentiepositie is verslechterd en Duitsland doet het beter dan ons", aldus de socialistische uitdager. Waarop Sarkozy: "Duitsland voert net een beleid dat tegengesteld is aan het beleid dat u aan de Fransen voorstelt".

Gezwicht voor Merkel
Hollande verweet Sarkozy ook dat hij is gezwicht voor de Duitse bondskanselier Angela Merkel tijdens de onderhandelingen over een Europees begrotingspact.

Hollande zelf wil dat pact opnieuw onderhandelen. Hollande zei nog dat hij de Fransen wil verenigen, omdat ze de voorbije jaren verdeeld zijn geworden. Iets wat Sarkozy onmiddellijk tegensprak: "Tijdens mijn presidentschap is er geen enkele keer geweld geweest" ondanks moeilijke hervormingen, luidde het. "Er zijn mensen die over vereniging spreken, en mensen die die tot stand hebben gebracht", aldus Sarkozy.

Leugens en laster
Andere thema's die aan bod kwamen, waren onder meer immigratie en kernenergie. Geregeld vlogen de verwijten van leugens en laster heen en weer. Zo noemde Sarkozy Hollande een leugenaar toen die zei dat de aftredende president een beleid voert voor de rijksten. Daar werd "lasteraar" aan toegevoegd toen Hollande Sarkozy beschuldigde van vriendjespolitiek. "U hebt uw naasten overal benoemd, in alle instellingen, ministeries, prefecturen en overheden", klonk het.

"Ik heb geen les te leren van een politieke partij die zich enthousiast achter Dominique Strauss-Kahn (de voormalige IMF-topman die in opspraak kwam na een beschuldiging van verkrachting) wilde scharen", riposteerde Sarkozy.

20 miljoen kijkers
Het televisiedebat werd door een tiental zenders uitgezonden en werd gevolgd door naar schatting 20 miljoen mensen. Hollande won de eerste ronde van de presidentsverkiezingen met 28,6 procent van de stemmen, voor Sarkozy (27,2 procent). Alle peilingen voorspellen een overwinning van Hollande in de tweede ronde, zondag, met 53 tot 54 procent van de stemmen.

Uit het verleden blijkt dat debatten er nooit echt in slaagden om grote verschuivingen in het stemgedrag van de Fransen teweeg te brengen.

Marine Le Pen
Hollande won de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen met 28,63 procent van de stemmen. President Nicolas Sarkozy behaalde 27,18 procent.

Wie het in de tweede stemronde haalt, zal mogelijk afhangen van de steun van de kiezers van de extreemrechtse kandidate Marine Le Pen. Die overleefde de eerste stemronde niet, maar haalde wel een voor haar partij historisch hoge score van 17,90 procent. (AFP/TE/EE)

Onze partners