Dodental rellen in Venezuela loopt op tot 28

14/03/14 om 03:53 - Bijgewerkt om 03:53

Het aantal doden bij aanhoudende protesten in Venezuela is opgelopen tot 28. Het land is in 'geweld en chaos' verzand.

Dodental rellen in Venezuela loopt op tot 28

Anti-regeringsbetogers raken slaags met de politie in Caracas (Venezuela). © REUTERS

Dat heeft Luis Ortega Diaz, de hoogste openbare aanklager van het land, gezegd op een bijeenkomst van de Verenigde Naties, meldt het persbureau Reuters. Bijna 1300 mensen die werden gearresteerd tijdens de protesten zijn volgens haar vrijgelaten, 104 personen zitten nog vast. Ortega Diaz belooft dat eventuele moorden worden onderzocht.

Onder de doden zijn ten minste drie ploitiemannen en één openbare aanklager, zegt Ortega Diaz. Afgelopen weekend overleed voor het eerst een buitenlander, een Chileen. Ook zijn honderden mensen gewond geraakt.

Dagelijks de straat op

Ruim een maand geleden barstten in de stad San Cristobal in de provincie Táchira in het Andesgebergte protesten los tegen de slechte economische situatie in Venezuela.

Sinds 12 februari gaan ook in de hoofdstad Caracas dagelijks voor- en tegenstanders van de regering de straat op. Venezolanen zijn onder meer boos over de hoge inflatie, werkloosheid, de criminaliteit in het land en het gebrek aan vrije pers.

'Excessief geweld'

De Verenigde Staten geven de regering van communist Nicolas Maduro, de opvolger van wijlen Hugo Chávez, de schuld van de grimmige sfeer van de protesten. Er is sprake van 'excessief gebruik van geweld tegen demonstranten en journalisten' en er is een gebrek aan persvrijheid, zei de Amerikaanse afgevaardigde op het congres.

Maduro zelf heeft bij CNN gezegd nog altijd 'als een baby' te slapen. Hij zegt dat zijn land er een stuk beter voorstaat dan in de jaren negentig, dat de inflatie van 25 procent naar 10 procent is gedaald en het aandeel extreem armen van 35 procent naar 6 procent is afgenomen. Hij doet naar eigen zeggen alles om de communistische erfenis van Chávez veilig te stellen.

Diplomaten weg

Maduro zegt dat de Verenigde Staten proberen zijn regering tegen te werken. Eerder stuurde hij al drie Amerikaanse diplomaten weg, waarna drie Venezolaanse diplomaten de Verenigde Staten werden uitgezet.

Onder meer Rusland, China en Cuba hebben zich juist achter Maduro geschaard. De Zuid-Amerikaanse landen van samenwerkingsverband Unasur heeft woensdag opgeroepen tot dialoog en vrede. (Elsevier/Anna Vossers/TV)

Onze partners