Denemarken overweegt VN-conventie vluchtelingenstatus te herzien

27/12/15 om 20:12 - Bijgewerkt om 20:12

Denemarken overweegt een herziening te vragen van de Conventie van de Verenigde Naties betreffende het statuut van de vluchteling. Volgens premier Lars Løkke Rasmussen moet die conventie "aangepast worden aan de huidige toestand". Als die toestand voortduurt of verslechtert, zal Denemarken niet de enige zijn die vindt dat over een aanpassing van de spelregels moet gepraat worden, zei de regeringsleider op de tv-zender TV2.

Denemarken overweegt VN-conventie vluchtelingenstatus te herzien

Løkke Rasmussen © Reuters

Rasmussens regering bestaat bij gratie van parlementaire steun door de rechtse, eurosceptische anti-immigrantenpartij Dansk Folkeparti (Volkspartij). Rasmussen, van de eveneens rechtsgezinde Venstre-partij, wil niet dat de in 1951 getekende Conventie wordt opgeblazen, wel dat gepreciseerd wordt welke rechten vluchtelingen hebben die zich eerst in een ander land hebben gevestigd. "Als iemand twee of drie jaar in Turkije heeft verbleven, mag hij dan naar Europa gaan en asiel vragen? ", stelde Rasmussen retorisch. "De huidige regels zeggen 'ja', maar daarover willen wij eens praten."

Løkke Rasmussen staat tevens achter het erg controversiële Deense voornemen om waardevolle bezittingen van vluchtelingen te confisqueren opdat daarmee hun verblijf in Denemarken wordt betaald. Critici zien voor dat voorstel een historisch precedent in de praktijken van nazi-Duitsland jegens de Joden. (Belga/WK)

Onze partners