‘Complot aan de top’ tegen terugkeer Sarkozy

President Sarkozy en premier Fillon in 2012 © Reuters

Nadat twee journalisten van de krant Le Monde hadden onthuld dat François Fillon, eerste minister onder toenmalige president Nicolas Sarkozy, maar nu politieke rivaal, het Elysée had gevraagd om vaart te zetten achter fraudeonderzoeken naar zijn vroegere baas, is iedereen boos op iedereen. Er wordt met een proces gedreigd en extreemrechts wordt slapend rijker.

De onthulling staat in een boek dat de twee journalisten, Gérard Davet en Fabrice Lhomme, zopas hebben uitgebracht onder de titel Sarko s’est tuer. In dat boek gaan ze na hoe het is gesteld met de 11 rechtsonderzoeken die tegen gewezen president Nicolas Sarkozy lopen, onder meer wegens diens rol in een zwarte partijkas, niet aangegeven giften en beïnvloeding van rechters.

Sarkozy heeft, in weerwil van die gerechtelijke enquêtes, zijn terugkeer naar de politiek aangekondigd, hij wil opnieuw zijn partij UMP leiden, en in 2017 een gooi doen naar het presidentschap.

Nogal wat van zijn vroegere medestanders zien die terugkeer met lede ogen tegemoet, ook al omdat die hun eigen ambities in de weg zit. Een van die gewezen medestanders is François Fillon, destijds veelgeplaagd eerste minister van Sarkozy, en momenteel co-voorzitter van de UMP.

‘Tapez vite!’

Enkele maanden voor de terugkeer van Sarkozy, in juni van dit jaar, zocht Fillon volgens het boek contact op met Jean-Pierre Jouyet, de kabinetschef van huidig president François Hollande en indertijd ook staatssecretaris onder Fillon. Tijdens een middagmaal vroeg Fillon dat het Elysée vaart zou zetten achter de vervolging van Sarkozy. “Tapez vite! Tapez vite!” (sla snel toe! x2). “Je bent je er toch van bewust dat als je niet snel toeslaat, je hem toestaat terug te keren?

Die terugkeer is intussen aangekondigd.

Volgens het boek beweerde Fillon dat heelwat kopstukken van de UMP het net zo zagen als hij.

Fillon ontkent dat hij deze zinnen heeft uitgesproken en dreigt met een proces tegen Le Monde. Jouyet ontkende eerst ook, maar dat liep iets moeilijker aangezien hij volgens de auteurs de bron is van het citaat, dat hij bij herhaling dezelfde anekdote had verteld en dat hij net voor publicatie nog eens had bevestigd dat het citaat correct was. Jouyet ontkent nu niet langer, hij zegt dat de gerechtszaken tegen Sarkozy “werden besproken”.

Sarkozy probeerde, om de aandacht weg te halen van de interne strubbelingen die zijn partij meemaakt, de zaak voor te stellen als een complot van zijn socialistische tegenstander tegen hem.

Met de huidige president op een dieptepunt in de peilingen en de vorige verwikkeld in een juridisch kluwen, moet Marine Le Pen, de leider van het extreemrechtse Front National, niet eens veel moeite doen om hoog te staan in de peilingen.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content