Commissie onderzoekt plan om vluchtelingenquota afkoopbaar te maken

'Alleen nog werken aan een eengemaakte markt klinkt het meest bescheiden, maar stelt eigenlijk het hele Europese project in vraag.' © REUTERS

Topambtenaren van de Europese Commissie werken aan een ‘achterpoortje’ in het Europese spreidingsplan voor vluchtelingen. Lidstaten zouden de quota namelijk kunnen afkopen.

De Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker legt woensdag een nieuw plan op tafel voor de verdeling van 120.000 asielzoekers over de Europese Unie. Zo moeten landen aan de buitengrenzen van de Unie, onder meer Griekenland, Italië en Hongarije, ontlast worden.

Intussen zouden topambtenaren van de Europese Commissie werken aan een plan dat lidstaten de mogelijkheid biedt om tijdelijk onder de verdeling uit te komen. In ruil zou het land geld kunnen doneren dat besteedt wordt aan de opvang van vluchtelingen elders. Dat schrijft de Nederlandse krant Het Financieele Dagblad.

Achterpoortje

Door dit ‘achterpoortje’ hoopt de Commissie de spanningen tussen West- en Oost-Europa te verminderen. Vooral de Visegrad-landen (Polen, Hongarije, Slowakije, Tsjechië) verzetten zich tegen de verplichte quota.

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) is er niet over te spreken dat bepaalde EU-landen nog steeds weigeren om mee te stappen in het quotaverhaal. ‘Quota weigeren is de Europese solidariteit weigeren. Wij trekken veel steun uit voor de minst ontwikkelde landen in de EU, nu moeten zij zich ook eens solidair tonen.’

Groot-Brittannië vangt 20.000 Syriërs op

De Britse eerste minister David Cameron heeft intussen aangekondigd dat zijn land bereid is om over vijf jaar 20.000 Syrische vluchtelingen op te nemen. De vluchtelingen zouden uit de vluchtelingenkampen rond de Syrische grens overgebracht worden. Het zou voornamelijk gaan om kinderen en wezen. Ze krijgen een visum voor een periode van vijf jaar.

Groot-Brittannië maakt geen deel uit van de Schengenzone en is ook niet betrokken bij het spreidingsplan van vluchtelingen van de Europese commissie. (AVE)

Partner Content