Commando voor militaire interventie Libië in Duitsland (De Crem)

20/03/11 om 14:47 - Bijgewerkt om 14:47

Het commandocentrum voor de internationale militaire interventie in Libië wordt gevestigd in het Duitse Rammstein. Dat heeft minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) zondag aangekondigd in "De Zevende Dag".

Commando voor militaire interventie Libië in Duitsland (De Crem)

© Belga

De minister bevestigde dat de Belgische F-16's vanaf maandag klaar zijn om deel te nemen aan de operaties.

"Wij gaan uitvoering geven aan wat in Parijs is beslist door de landen die een internationale coalitie hebben gevormd. Wij zullen mee ingezet worden en dat kan vanaf morgen", zo verklaarde De Crem zondag.

Het commandocentrum voor de eerste fase van de internationale interventie in Libië wordt gevestigd in Rammstein. Ieder land dat deelneemt aan deze fase, krijgt daar een nationale cel.

"Belangrijk signaal" (Steven Vanackere) Duitsland onthield zich deze week bij de stemming over resolutie 1973 in de VN-veiligheidsraad. Dat het commando niettemin in Rammstein wordt gevestigd, is volgens minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) "een belangrijk signaal dat ook Duitsland mee wil instaan voor een succes".

De eerste fase van de interventie wordt uitgevoerd door de "coalition of the willing" die in Parijs gestalte kreeg, maar dat betekent volgens Vanackere niet dat de Navo in een latere fase niet betrokken wordt bij de interventie, bijvoorbeeld bij de afdwinging van het wapenembargo. "Beide opties gaan samen", stelde hij.

Vanackere beklemtoont dat er niet enkel in Navo-verband gewerkt kan worden. Dat zou immers het beeld wekken van een exclusief westers optreden. De minister hamerde erop dat de instemming van de Arabische Liga "cruciaal" was voor de goedkeuring van VN-resolutie en de internationale interventie.

Lees meer over:

Onze partners